Nadbiskup Alžira Žan-Pol Vesko odao je počast svedočanstva francuskom pustinjaku blaženom Šarlu de Fukou, koji će 15. maja biti kanonizovan u Rimu, preneo je Vatikanski njuz.

Francuski sveštenik i monah trapist svedok je bratstva koje prevazilazi verske, etničke ili nacionalne pripadnosti, citirala je nadbiskupovu izjavu agencija Fides. Mons. Vesko ističe misionarsko svedočanstvo blaženog Karla, koje daleko prevazilazi „ikonu pustinjaka izgubljenog u pustinjskom pesku“.

Fukoov život obeležilo je nekoliko obraćenja i novih početaka, a njegov rad sa misionarskim žarom i brigom „da dopre do onih koji su najudaljeniji od propovedi jevanđelja“, rekao je nadbiskup.

Na vrhuncu svog egzistencijalnog i duhovnog putovanja, Francuz se posvetio kulturi Tuarega, sa kojom je razvio veze prijateljstva i međusobnog poštovanja.

Kanonizacija 15. maja u Rimu

Šarl de Fuko (1858 – 1916), poznat i kao mlađi brat Karla od Isusa, ubijen je u Tamanrasetu u Alžiru tokom Prvog svetskog rata. Posle Francuske, Sirije i Jerusalima, delovao je u Alžiru, između ostalog, kao posrednik između domaćih Tuarega i francuskih trupa.

Njemu se pripisuju značajna istraživanja kulture i jezika Tuarega. Pre nego što je postao pustinjak, i sam je služio u francuskoj vojsci. U novembru 2005. papa Benedikt XVI ga je beatifikovao u Rimu. Takođe u Rimu, papa Franja će ga proglasiti svetim 15. maja 2022. zajedno sa još šest blaženih.

IKA