Primas Anglikanske crkve, nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi, rekao je u nedelju, 29. januara, da očekuje uspeh od njegove zajedničke posete Južnom Sudanu zajedno sa papom Franjom, nazivajući posetu istorijskim mirovnim putovanjem, prenela je KNA.

„Nadamo se da ćemo verifikovati i obnoviti obećanja koja je rukovodstvo Južnog Sudana dalo 2019. godine u Vatikanu i od tada svom narodu“, rekao je primas Anglikanske crkve. Od 3. do 5. februara, nadbiskup Velbi će zajedno sa papom Franjom i poglavarom Škotske Prezbiterijanske crkve Ianom Grinšildsom posetiti Južni Sudan, najmlađu zemlju na svetu, koja je bila godinama izložena sukobima, gladi i prirodnim katastrofama. Pre toga, papa Franja će od utorka, 31. januara, posetiti Demokratsku Republiku Kongo.

Program papinog boravka u Južnom Sudanu zajedno sa poglavarima Anglikanske i Škotske Prezbiterijanske crkve uključuje zajednički sastanak sa političkim vrhom zemlje, ekumensku molitvu za mir i susrete sa izbeglicama. Velbi će takođe u subotu, 4. februara predvoditi službu u anglikanskoj katedrali Svih svetih u glavnom gradu Južnog Sudana Džubi.

“Molili smo se za ovu posetu dugi niz godina i sada se radujemo što ćemo za nekoliko dana biti zajedno u Džubi”, rekao je Grinšilds u iščekivanju susreta. Papina poseta je dva puta odlagana, jednom iz bezbednosnih razloga, a drugi put, u leto prošle godine, zbog papinih problema sa kolenom. „Dolazimo kao sluge“, rekao je Velbi, „da čujemo i pojačamo vapaje naroda Južnog Sudana, koji je toliko patio i nastavlja da pati od sukoba, razornih poplava, gladi i još mnogo toga“, prenosi KNA.