Redovna skupština Karitasa Srbije u ponedeljak, 28. februara, u Ordinarijatu Beogradske nadbiskupije uputila je poziv vernicima, sveštenicima, redovnicima i redovnicama da se u nedelju 13. marta zajedno mole za mir i prestanak rata u Ukrajini.

Na skupštini u sazivu novog direktora oca Mihaja Gergela i nacionalnog koordinatora Darka Tota prisustvovali su i biskupi Srbije: zrenjaninski biskup i predsednik Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metodija Ladislav Nemet, SVD, beogradski nadbiskuip i mitropolit Stanislav Hočevar, SDB, biskup Eparhije Sv. Nikola – Ruski Krstur Đura Džudžar, srijemski biskup Đuro Gašparović, subotički biskup Slavko Večerin, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, kao i generalni sekretar Međunarodne biskupske konferencije vlč. Robert Paščik.

Predstavnici Karitasa Srbije izvestili su o svom radu u prošloj godini i predstavili svoje strateške ciljeve i planove za naredne dve godine. Skupština je usvojila plan rada Karitasa Srbije za 2021. godinu, a biskupi su posebno istakli i pohvalili aktivnosti Karitasa, koji sa novom upravom nastavlja da kreativno i hrabro obavlja svoju misiju pomažući svim ljudima u nevolji i zalažući se za ugrožene. i marginalizovane grupe.

U ovom dramatičnom trenutku za celu Evropu, kada narod Ukrajine proživljava strahote rata, biskupi Srbije su izrazili veliku zabrinutost i pozvali sve vernike dobre volje da postom i pokorom rade na unapređenju mira i mole se za prekid rata kroz konstruktivan dijalog, kako bi svi pogođeni ovim tragičnim sukobom prevazišli konflikte.

Stoga su, izražavajući solidarnost, bliskost i pomoć celokupnom ukrajinskom narodu, katolički biskupi u Srbiji jednoglasno pozvali svoje vernike, sveštenike, redovnike i redovnice da se u nedelju, 13. marta, zajedno mole za mir i što pre okončanje rata. Sva milostinja koja bude prikupljena na dan euharistijskih slavlja biće uručena žrtvama rata i izbeglicama iz Ukrajine preko Karitasa Srbije.

IKA