„Ponizno molimo Vašu Svetost da javno izvršite čin posvećenja Ukrajine i Rusije Bezgrješnom Srcu Marijinom, na zahtev Presvete Bogorodice u Fatimi.

Usred ruskih napada i ratnih razaranja, ukrajinski katolički biskupi latinskog obreda pozvali su papu Franju da njihovu zemlju i Rusiju posveti Bezgrješnom Srcu Marijinom.

Članovi episkopata su u pismu istakli da pozivaju „u časovima neizmernog stradanja i strašnog iskušenja za naš narod” i na zahtev vernika, sveštenika i posvećenih osoba.

„Ponizno molimo Vašu Svetost da javno izvršite čin posvećenja Ukrajine i Rusije Bezgrješnom Srcu Marijinom, na zahtev Presvete Bogorodice u Fatimi.

„Neka Bogorodica, Kraljica mira, primi našu molitvu. Regina pacis, ora pro nobis!“ stoji u kratkoj poruci upućenoj Svetom Ocu.

Podsećamo, Fatima je mesto u Portugalu gde se 1917. godine Blažena Djevica Marija ukazala pastirima – Luciji, Jasinti i Franji. Posebno je poznata tajna Fatime, koju je Gospa predala videocima prilikom jednog od ukazanja. Prva dva dela tajne objavljena su javnosti 1942. godine, a treći 2000. U drugom delu se pominje posvećenje i obraćenje Rusije.

„Videli ste pakao, gde odlaze duše jadnih grešnika. Da bi ih spasio, Bog želi da uspostavi odanost mom Bezgrješnom Srcu. Ako se izvrši ono što vam kažem, mnoge duše će se spasti i mir će zavladati. Rat se bliži kraju, ali ako ljudi ne prestanu da vređaju Boga, još gore će izbiti za vreme pontifikata Pija XI. Kada vidite noć obasjanu nepoznatom svetlošću, znajte da je ovo veliki znak Božiji koji najavljuje kaznu za zlodela čovečanstva, u vidu rata, gladi i progona Crkve i Svetog Oca. Da bih to sprečila, tražiću posvećenje Rusije mom Bezgrješnom Srcu i pričešće pomirenja tokom prvih pet subota u mesecu. Ako moji zahtevi budu ispunjeni, Rusija će se preobratiti i mir će zavladati; ako ne, širiće svoje zablude po celom svetu, izazivajući ratove i progone Crkve. Dobri će biti mučeni, Sveti Otac će mnogo stradati, različiti narodi će biti uništeni. Na kraju će pobediti moje Bezgrješno Srce. Sveti Otac će mi posvetiti Rusiju, koja će se obratiti i svetu će biti dat period mira“.

Kada je 26. juna 2000. otkriven treći deo Fatimske tajne, Vatikan je tvrdio da je čin osvećenja obavljen 25. marta 1984. kada je Sveti Jovan Pavle II. na Trgu Sv. Petar, u duhovnom zajedništvu sa biskupima sveta, posvetio sav svet Bezgrješnom Srcu.

U priloženom dokumentu se ističe da je i sama sestra Lucija, jedna od troje Fatimskih videoca, potvrdila da ovaj čin posvećenja ispunjava zahtev Blažene Djevice Marije.

Inače, 10% ukrajinskog stanovništva se izjašnjava kao katolici i uglavnom živi na zapadu zemlje, oko grada Lavova. Ogromna većina njih su grkokatolici, dok katolici latinskog obreda čine oko 1% stanovništva.

Bitno net