Četiri katolička novinara iz Holandije i Belgije zatražila su od pape Franje da proglasi Tita Brandsmu, holandskog karmelićana i mučenika nacizma, koga će Sveti otac proglasiti svetim u nedelju, 15. maja, za zaštitnika novinarstva, preneo je Vatican Nevs.

Papin zahtev je na internetu od utorka i još uvek se može potpisati, saopšteno je na simpozijumu o Titu Brandsmi u Rimu. Tekst pisma dostupan je na tri jezika na sajtu hrišćanski orijentisanih novina Nederlands Dagblad.

Titus Brandsma je prvi novinar u današnjem smislu te reči koga će Katolička crkva kanonizovati. Zbog njegovog otvorenog suprotstavljanja nacistima i njegove uloge kao novinara, nacionalsocijalisti su ga uhapsili i ubili u koncentracionom logoru Dahau 1942. godine.

„Mi, kao katolički novinari, prepoznajemo Titusa Brandsmija kao profesionalnog kolegu i brata po veri koji deli duboku misiju koja treba da vodi današnje novinarstvo: potragu za istinom i istinom, promociju mira i dijaloga među ljudima“, navodi se u pismu. . „Zato ga vidimo kao prijatelja i zastupnika čitave naše profesije, kao i zaštitnika novinarstva. Zato vas hrabro molimo da ovog sveca zaštitnika proglasite našim zaštitnikom“.

Simpozijum o Titusu Brandsmi kao novinaru organizovala je holandska ambasada pri Svetoj stolici u saradnji sa AIGAV (Međunarodno udruženje novinara akreditovanih pri Vatikanu). Holandski ombudsman Bahia Tahzib-Lie skrenuo je pažnju na veliki broj medijskih radnika širom sveta koji se zbog svog rada suočavaju sa progonom i pretnjama smrću i pozvao novinare da nastave da se hrabro zalažu za ljudska prava, preneo je Vatikan njuz.