U centralnoj indijskoj državi Madja Pradeš, 31. januara, 40 hrišćana je prisilno preobraćeno u hinduizam.

Hrišćani u selu Puldavidi, koje se nalazi u okrugu Džabua, bili su ugroženi pod vođstvom radikalnih hinduističkih nacionalista koji su pretili strašnim posledicama ako „odbiju da se vrate u hinduizam“. Motiv za ovu akciju nacionalističkih grupa kao što su Vishva Hindu Parishada (VHP) i Bajrangdal deo je šireg plana da se okrug pretvori u „prostor bez verskih konverzija“.

Prema lokalnim izvorima, lokalne vođe VHP-a i Bajrangdala organizovale su ceremoniju ponovnog obraćenja (Ghar Vapsi) u seoskom hramu, gde je 40 hrišćana, uključujući pojedince i porodice, bilo prisiljeno da obavljaju rituale lomljenja kokosa i jedu hranu ponuđenu bogovima ( Prasada). .

Ghar Vapsi u prevodu znači „Dolazak kući“ i predstavlja program verskog prelaska na hinduizam iz islama, hrišćanstva i drugih religija, koji sprovode indijske hinduističke nacionalističke organizacije VHP i njihovi saveznici. Prasada je ponuda u hinduizmu, najčešće vegetarijanska hrana, koju vernici konzumiraju nakon zvanične ceremonije.

„Veru koja nam je u srcu niko ne može da oduzme, nadamo se da ćemo se uskoro ponovo priključiti Crkvi, Bog će nam pomoći“, rekla je MKS-u jedna od učesnica nasilnog preobraćenja, napominjući da je njenoj porodici prećeno državnim subvencijama i poljoprivrednih zemljišta što ih je zapravo učinilo da učestvuju u ceremoniji koju nisu želeli.

„Hrišćani u ovom okrugu su meta zbog svoje vere“, rekao je drugi neimenovani hrišćanin, ističući da će se proces nastaviti i pod sadašnjom vladom. On je takođe podsetio da je nekoliko crkava zatvoreno, dok su razne protestantske grupe tajno održavale službe.

Incidenti i napadi na verske manjine, posebno hrišćane u Madja Pradešu, u porastu su otkako je hinduistička nacionalistička Bharatiia Janata Partija (BJP) usvojila zakon protiv prelaska sa hinduizma na druge religije u januaru 2021.

Izvor: Međugorje – info. com