Papa Franja poslao je poruku koptskom pravoslavnom patrijarhu Egipta Tavadrosu II. povodom devetog Dana koptsko-katoličkog prijateljstva.

Ovaj dan je prilika da se obnovi privrženost i obećanje prijateljstva, ali i da se pozove uteha na stradalu ljudsku porodicu u ovim danima rata i pandemije. Ovo ističe papa Franja u poruci svom „voljenom bratu”, koptskom pravoslavnom patrijarhu Tavadrosu II. Papa navodi dve značajne predstojeće godišnjice – sledeće godine biće obeleženo 10 godina od njihovog prvog susreta u Vatikanu, kada je ustanovljen Dan prijateljstva. Biće to i 50. godišnjica istorijskog ekumenskog susreta pape Pavla VI. i Šenoude III., koji se dogodio 1973. godine. To je prvi susret rimskog biskupa i koptskog pravoslavnog patrijarha

Markova, kao i Petrova Stolica, duhovno su povezane i na tome treba da budemo zahvalni, kaže Papa koji u više navrata citira Jevanđelje po Ivanu. Pozorni na Hristove reči „Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam“ (Iv 15, 14), možemo da nastavimo naše hodočašće hrišćanskog bratstva, piše Papa. Prijateljstvo je, dodaje, najsigurniji put do jedinstva među hrišćanima, jer u njemu vidimo lice samog Hrista, koji nas više ne naziva slugama nego prijateljima i koji se moli da svi budemo jedno. (usp. Iv 15, 15; Iv 17, 21).

Garantujući duhovnu bliskost, papa Franja u svojoj poruci traži zagovor sv. Atanasije, čiji život i učenje nadahnjuje Katoličku i Koptsku pravoslavnu crkvu, da ih dovede do punog i vidljivog zajedništva. Usmeravajući pažnju na predstojeći praznik Pedesetnice, Papa zaziva Svetog Duha da nas ujedini više nego ikada i izlije svoje darove utehe na našu napaćenu ljudsku porodicu, posebno u ovim danima pandemija i rata.