Ninivljani su postom izbacili zlo iz svojih srca. Jona nije postio i njegovo srce je ostalo ispunjeno gnevom. Može li post očistiti srce od zlobe? Ninivljani to znaju bolje od Jone. Zato će Ninivljani biti sudije Isusove generacije. A možda će biti i naše …

Lk 11, 29-32

Zla generacija traži znak. U čemu je zloba Isusove generacije? U tome što ne žele da se menjaju, nego traže da se Bog njima potvrdi znakom. Oni ne žele da slušaju Boga. Oni žele da On njih sasluša. Isus im kaže da neće primiti drugi znak osim Joninog znaka. Šta je bio Jona za Ninivljane? Bio je prorok Gospodnji. Neobičan. Neveran. U Ninivu je došao posle velikog bekstva od Gospodina. Hteo je da pobegne, ali nije uspeo. Na kraju je pristao da ode i prenese Gospodnju poruku Ninivljanima. Bila je kratka, jasna i oštra. „Još četrdeset dana i Niniva će biti razorena.“ (Jon 3, 4). Jona je bio iznenađen kada su ga Ninivljani poslušali. Postili su, obratili se, i Gospodin nije uništio Ninivu. Tada je Jona bio razočaran. Bilo mu je žao što je Bog koji ga je poslao bio milostiv. Više bi voleo da je bio strog i da je uradio ono što je Jona nagovestio.

Neobičan prorok. On propoveda, ljudi se obraćaju na njegove reči i on je razočaran. Duša mu je bila ispunjena zlobom. On je bezvoljno otišao u Ninivu i bezvoljno je i propovedao. Na kraju je čeznuo da vidi Božiju kaznu i bio je razočaran kada je video da se Bog predomislio i pomilovao Ninivljane koje on nije voleo. Protiv svoje volje, Jona je navestio milostivog, saosećajnog Boga velikog srca i punog ljubavi. Jona nije napravio nikakav čudesni znak. Samo je preneo poruku i Ninivljani su se obratili.

Isusova generacija je već čula kako Isus govori o Ocu na nebu. Pa ipak, traži od njega znak. Isus im je rekao da to neće primiti. Dobiće samo Jonin znak. Dobiće poruku o tome ko je Nebeski Otac, kakav je On prema svojoj deci i šta oni mogu da urade da se otvore za Njega.

Mogu isto što i Ninivljani. Čuti reč, pokajti se, postiti, moliti se i iskusiti Božiju milost. Ninivljani su zajedno postili, molili se i skrenuli sa svog zlog puta. Bog ih je pomilovao. Ovo je tako jednostavno, i tako daleko. Isusovo pokoljenje je već bilo daleko. Izgleda da se ni nama nije približilo.

Post. Zajednički post. Promena ponašanja. Obraćenje. Napuštanje zlog puta. Sve zavisi od poverenja u reč da je Bog milostiv. Ninivljani su poverovali naivno i jednostavno. Bez pitanja. Bez nekoga ali. Isusova generacija je imala mnogo pitanja. O Isusu, njegovoj verodostojnosti, istinitosti njegovih reči, znacima sa neba. Nikako da dođu do sebe, posta i obraćenjenja.

Ovo je veoma slično nama savremenim vernicima. Imamo mnogo pitanja. Teoloških, zdravstvenih, društvenih, političkih. Nikako da dođemo do sebe, posta i obraćenja. Kako to da pagani u trenu razumeju poruku i šta da rade, a oni koji pripadaju Bogu traže znak? Kako to da su Ninivljani iskusili Božju milost, a Jona ostao pun zlobe? Šta bi se desilo sa nama vernicima kada bi o našem postu, obraćenju i molitvi sudili naši susedi pagani?

Možda bi Jona mogao da nas nauči još nečemu. Ninivljani su postom izgonili zlo iz srca. Jona nije postio i njegovo srce je ostalo ispunjeno gnevom. Može li post očistiti srce od zlobe? Ninivljani to znaju bolje od Jone. Zato će Ninivljani biti sudije Isusove generacije. A možda će biti i naše.

Izvor: Bitno. net