FOTO: TWITTER // O. EMAD DAHER

Fra Sandro Tomašević je 7. februara 2023. govorio za Hrvatski katolički radio iz Jerusalima, izvještavajući o situaciji u Siriji nakon razornog zemljotresa, gdje je poginuo grkokatolički sveštenik fra Emad Daher.

Dva razorna i stotine naknadnih potresa pogodila su 6. februara južnu Tursku i severnu Siriju.

„Nažalost, situacija je veoma, veoma teška, posebno u Siriji“, gde Franjevačka kustodija Svete Zemlje ima samostane u Alepu i okolini Idliba, rekao je fra Sandro.

On je dodao da su mnoge kuće već porušene tokom rata poslednjih godina, a situacija je sada još teža zbog zemljotresa.

On je istakao da je situacija zaista problematična i da se tamošnji hrišćani nalaze u teškoj situaciji. Takođe, juče su, nažalost, pronašli grkokatoličkog sveštenika koji je sarađivao u našoj župi u Alepu u katihezama“, preneo je on.

Papska pravna fondacija „Pomoć Crkvi u nevolji” saopštava da je preminuli sveštenik otac Emad Daher. Umro je od posledica urušavanja konaka penzionisanog melkitskog grkokatoličkog nadbiskupa Alepa Žan-Klementa Žanbarta. Telo mrtvog sveštenika pronađeno je u ruševinama konaka, a pored njega je preminuo još jedan hrišćanin. Nadbiskup Žanbar je, pak, jedva izbegao smrt i oporavlja se od zadobijenih povreda u bolnici, a njegovo stanje je stabilno.

Fra Sandro je rekao da su mnogi hrišćani zbrinuti u franjevačkom samostanu u Alepu, a mnogi su ostali bez domova.

„Svakako, preporučujem svim hrišćanima da se mole za sve hrišćane u Svetoj Zemlji, Siriji, Libanu“, pozvao je na kraju hrvatski franjevac u Jerusalimu.

IKA