Rahul Gandi, vodeći član indijske opozicione Kongresne partije, prepešačio je 4.000 kilometara u znak protesta protiv verske netolerancije u svojoj zemlji, izvestila je KNA 2. februara 2023.

Gandi je svoje hodanje započeo pre pet meseci u Kanjakumariju na krajnjem jugu Indije, a završio je ove nedelje u Srinagaru u Kašmiru.

Komentarišući Gandijev poduhvat, jezuita i aktivista za ljudska prava Sedrik Prakaš rekao je za azijsku katoličku novinsku službu UCA Njuz da je to istorijski važna akcija. Gandi je tokom svog hodanja kroz 14 država Indije došao u lični kontakt sa mnogim običnim ljudima i pokušao da razume njihove probleme i kulturu, objasnio je o. Prakaš.

Politički analitičari na akciju 52-godišnjeg Gandija gledaju u svetlu njegovih pokušaja da konsoliduje svoju ulogu centralnog opozicionog političara.

Očekuje se da će opozicione stranke uoči parlamentarnih izbora 2024. godine u Indiji formirati savez protiv vladajuće indijske narodne partije koju predvodi premijer Narendra Modi. Nakon dolaska Modija na vlast 2014. godine, nivo mržnje i nasilja prema verskim manjinama, pre svega muslimanima i hrišćanima, značajno je porastao.

Kongresna stranka je na izborima 2019. godine imala dramatično loš rezultat. Rahul Gandi, sin bivšeg indijskog premijera Radživa Gandija i unuk bivše premijerke Indire Gandi, kasnije je podneo ostavku na mesto predsednika stranke.

Njegov otac i baka ubijeni su u politički motivisanim atentatima.