Papa je rekao da je sastanak sa Kirilom otkazan i objasnio zašto nikada ne pominje Putina

Papa Franja je u intervjuu za argentinski La Nacion govorio o nekoliko tema vezanih za agresiju Rusije na Ukrajinu. On je, između ostalog, objasnio i motiv svoje posete ruskoj ambasadi u Vatikanu.

Papa Franja rekao je argentinskom novinaru da je njegov drugi sastanak sa moskovskim patrijarhom Kirilom otkazan i objasnio da njegova poseta Kijevu nema smisla ako se ruska invazija nastavi i sledeći dan, preneo je Kruks.

„Ne mogu da uradim ništa što bi ugrozilo više ciljeve, a to su kraj rata, primirje ili barem humanitarni koridor“, rekao je Franja za argentinski La Nacion. Kakva bi bila korist od papine posete Kijevu ako bi se rat nastavio sledećeg dana?“, dodao je on.

Što se tiče odbijanja da pomene Rusiju ili njenog predsednika Putina, Franja je rekao da nijedan papa nikada ne osuđuje državnog poglavara, „a još manje zemlju koja je iznad svog državnika“.

Govoreći o svojoj poseti ruskoj ambasadi u Vatikanu na dan početka agresije, Sveti Otac je rekao da je ideja posete bila njegova i objasnio njene motive.

„Jasno je svakome ko želi da vidi da sam sugerisao vlastima da mogu odmah da okončaju rat“, rekao je Papa i dodao: „Iskreno rečeno, voleo bih da učinim nešto da ne bude više mrtvih u Ukrajini. Nijedne. I spreman sam učiniti bilo šta.”

„Svaki rat je zastareo na ovom svetu i u ovoj fazi razvoja civilizacije. Zato sam javno poljubio ukrajinsku zastavu. Bio je to gest solidarnosti sa njihovim mrtvima, njihovim porodicama i onima koji pate jer su prognani.

Govoreći o patrijarhu Kirilu, Franja je rekao da je njegov odnos sa ruskim pravoslavnim liderom „veoma dobar” i da mu je žao što je Vatikan morao da otkaže njihov drugi sastanak „koji smo zakazali za jun u Jerusalimu”.

„Naša diplomatija je shvatila da bi susret između nas dvojice u ovom trenutku mogao dovesti do prevelike zabune“, rekao je Papa.

On je dodao da je oduvek promovisao međureligijski dijalog i da je jedna od stvari na koju je najponosniji to što je uspeo da okupi hrišćane, Jevreje i muslimane u plodnom razgovoru u Buenos Ajresu. „Istu politiku promovišem i u Vatikanu“, rekao je on.

bitno.net