Nije, svakako, slučajno u Evanđelju po Jovanu naveden i događaj s apostolom Tomom – onim zbog koga je u narod ušao izraz »neverni Toma«. Nakon što su ostali apostoli doživeli susret s Uskrslim Gospodinom i na taj način poslali poruku ispunjenja obećanja, Tomi je ostalo da svojim životom prikaže sliku ljudskog roda kakav jeste u odnosu na veru. »Dok ne vidim… i ne stavim ruku… neću verovati!« Možemo da se čudimo i pitamo – kako je moguće da je i pored vremena koje je proveo s Isusom, uz sva čudesa, silna dela i snažan govor Gospodinov, Toma mogao da izusti to što je rekao? Kako nije poverovao svojoj braći da su videli Uskrslog? Ali bilo je potrebno da nam se saopšti nešto veoma važno, a taj zadatak pripao je upravo Tomi!

            Toma nam je saopštio nekoliko važnih činjenica o nama i tome kako naći Boga. Bog je svuda oko nas. Najjasnije Ga vidimo u prirodi po Njegovim zakonima koji deluju, slabije Ga vidimo u istoriji, iako je Bog i tu i te kako prisutan, a izgleda da Ga najteže vidimo u sopstvenom životu, gde je najprisutniji. Koliko često smo čuli uzvik: »O, Bože, šta želiš od mene?!« Veliko je pitanje da li ta napaćena duša uopšte zna kako želi da sazna šta je volja Božja za nju. Taj uzvik često je u stvari vapaj: »Bože, učini ono što ja smatram da je korisno za mene!«, a Bog daje samo ono što je dobro za čoveka, ono dobro što je u skladu s dostojanstvom čoveka, dobro za duhovni rast i što vodi spasenju, a to se često ne slaže s našim željama. Tomina izjava upravo oslikava to stanje ljudske duše. Da »vidi« i »dodirne«, on lično. Ne veruje nikome do svom saznanju. Tomino traženje Boga sasvim je lični poduhvat. Ali gde će naći Isusa kojeg svojim zemaljskim čulima hoće da oseti i dodirne? Može li, on sam, po svojoj želji, da nađe Uskrsloga na zemlji? Gde se nalazi? Nemoguća misija! I Evanđelje nam to potvrđuje. Apostoli objašnjavaju Tomi. Oduševljeno govore o iskustvu susreta – ali ništa, Toma traži svog Boga, sam. I ne nalazi, jer to je nemoguće. Ne postoji Bog onakav kakvog mi zamišljamo! Postoji Bog koji se objavio i to saznajemo po Crkvi! Ne tražiti svoje bogove, nego upoznavati Objavljenog Boga jedini je put da se Bog nađe! A to nam Evanđelje po Jovanu i govori. Toma ga ne nalazi, nego Isus sam dolazi do Tome. Bog ide nama u susret, a ne mi Njemu. On nas privlači sebi. Tražiti Boga, znači otvoriti sebe Bogu i čuti u svom srcu taj glas koji te zove. Tražiti Boga znači tražiti taj glas u samom sebi. Bog je tu, uvek prisutan. Ne treba obilaziti zemaljsku kuglu da bismo Ga našli, dovoljno je slušati Njegovu volju i vršiti je, i On je odmah tu.

            Hebrejski jezik ima savršenu reč za tu potragu – darash. Darash znači tražiti smisao, znanje, usmerenje. Od nje su nastale i reči midrash, koja je kasnije bila i oznaka za škole gde se proučava Božija reč, i reč medresa koja označava versku školu za muslimane. Tražiti Boga znači – tražiti put, usmerenje kako ići s Bogom, po Njegovom putu. Boga su uvek lako nalazili, pa i danas, oni koji su Ga tražili svim srcem (Pnz 4, 29), a teško oni koje taj put ne interesuje (Ezra 4, 2). Bog se nalazi vršenjem Njegove volje (1 Ljet 22, 19), Božja volja prepoznaje se zato što daje mir srcu (2 Ljet 15, 15), razumevanje svog života i zaštitu (Ps 34, 5). Bog, dakle, nije izgubljen ili sakriven pa da ne možemo da Ga nađemo. Naše želje, požude i naša volja sakrivaju nam Ga ispred očiju. Kada odustanemo od sebe, kada više nismo sebi na prvom mestu, kada to mesto ustupimo Bogu – našli smo i Njega, ali i sebe, mi koji smo, u stvari, bili izgubljeni.