U propovedi na misi na završetku višednevnog sastanka Mediteran – granice u Firenci 27. februara, predsednik Italijanske biskupske konferencije kardinal Đaltjero Baseti pozvao je na „posvećenost miru koji uvek dolazi iz preobraćenog srca“.

Glavne tačke kardinalove propovedi bile su Ukrajina i gradonačelnik Firence Đorđo La Pira. „I danas – u ovu nedelju obeleženu, nažalost, strašnim vestima iz Ukrajine – Reč Božija osvetljava naše živote. To nas ne udaljava od stvarnosti, već, naprotiv, traži od nas da idemo u središte problema i tako postavimo temelje za bolji svet“, rekao je kardinal te tumačeći Jevanđelje podstakao sve da se ne zatvaraju i da nastave ići putom kojim su krenuli u Firenci, a koji čine zajedništvo i bratstvo.

Kardinal Baseti je posebno istakao iskustvo Đorđa La Pira, uzorne ličnosti – kako je rekao – vođe sposobnog da inspiriše svoj život i svoje odluke onima Sina Božijeg, koji je došao služiti, a ne da mu se služi. To mu je pomoglo da od Firence napravi grad sposoban da uspostavi mir sa svim narodima i među svim narodima. Prorok mira koji je Rečju Božijom, nadom koja menja svet, razrešio skrivene napetosti i koji je inspirisao druge proroke mira, dodao je kardinal.

Na kraju propovedi, predsednik Italijanske biskupske konferencije je istakao nadu da će Mediteran, geografsko područje gde je rođen Sin Božiji i gde je njegovo Jevanđelje načinilo prve korake, postati mesto snažnog odjeka poruka bratstva. Neka narodi Mediterana posvedoče celom svetu mogući mir, onaj koji počinje iz srca preobraćenog na Jevanđelje i donosi konkretne odluke za dobrobit svih, zaključio je kardinal Baseti.

IKA