Papin izaslanik u Ukrajini, apostolski milostinjar kardinal Konrad Krajevski, razgovarao je juče sa novinarima u Lavovu.

„Ja nisam diplomata. Došao sam ovde po logici Jevanđelja. Isus bi to učinio. On je uvek bio na strani ljudi koji pate. I Sveti Otac koristi tu logiku Jevanđelja.“ Reči su apostolskog milostinjara, kardinala Konrada Krajevskog, upućene novinarima u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu, gde je preneo blizinu Svetog Oca namučenom narodu.

58-godišnji kardinal, koji vodi Apostolsku milostinjarnicu – kancelariju Svete Stolice posvećenu dobrotvornoj pomoći siromašnima u ime Pape – rekao je da je važno biti prisutan u “napaćenoj naciji”, naglašavajući da je “prisustvo prvo ime ljubavi“. Pored moralne podrške i deljlenja vere sa narodom, on je dodao da oni donose i “nadu za izlazak iz ove strašne situacije”.

Konkretna pomoć Ukrajini dolazi diplomatskim kanalima, ali i lokalno. U međuvremenu, ministri spoljnih poslova Ukrajine i Rusije sastali su se u četvrtak u Turskoj. Upitan da li je moguće razgovarati o pregovorima dok su bolnice bombardovane, kardinal Krajevski je odgovorio da on nije diplomata, već da je tu sa „logikom Jevanđelja“, kao što bi to uradio Isus.

Molitva, post, milostinja

Apostolski milostinjar je govorio o „tri najuzvišenija oružja na svetu: molitvi, postu i milostinji“.

Milostinja znači nešto što me boli, što patim jer moram sebe da delim sa drugima – a to radimo i do sada, čak i u Evropi plaćamo veće račune upravo zbog sukoba koji postoji. Kardinal je, osvrnuvši se na jevanđelje liturgije od tog dana, rekao: “ko god kuca, na kraju će mu biti otvoreno, ko god moli, na kraju će primiti, ali moramo biti istrajni.”

Još jedno moćno oružje je post kojim „pozivam Boga u sebe, žudim za njegovim prisustvom, postom hoću da udaljim od sebe sve što mu ne pripada i da mu napravim mesta“.

Vera može da premešta planine

Postoji i oružje vere koje “može da premešta planine, a kamoli glupe ratove.“ Rekao je da je vera takođe i snaga Ukrajinaca, koji s ljubavlju prema otadžbini i porodicama uspevaju da se odupru i spasu otadžbinu. To takođe može biti zastrašujuće za one koji napadaju Ukrajinu.

Kardinal Krajevski je rekao da napušta Lavov i da planira da ide što je dalje moguće na istok. On je zahvalio i novinarima na njihovoj službi.

Izvor: Vatican news