Nakon današnjeg ruskog napada na Ukrajinu, papin državni sekretar kardinal Pjetro Parolin je rekao: „Još ima vremena za dobru volju i pregovore“

Kriza u Ukrajini je eskalirala u otvoreni sukob. Papin državni sekretar kardinal Pjetro Parolin dao je saopštenje preko vatikanskih medija, koje prenosimo u celosti:

„Suočeni sa današnjim razvojem krize u Ukrajini, reči koje je Sveti otac Franja rekao juče na kraju opšte audijencije su još jasnije i srčanije. Papa je pomenuo „veliki bol“, „teskobu i brigu“. On je pozvao sve uključene strane da se „uzdrže od bilo kakve akcije koja uzrokuje još veću patnju stanovništvu”, „destabilizuju miran suživot” i „diskredituju međunarodno pravo”. Ovaj poziv dobija dramatičnu hitnost nakon početka ruskih vojnih operacija na ukrajinsku teritoriju. Tragičniji scenariji kojih su se svi plašili, nažalost, postaju stvarnost. Ali još ima vremena za dobru volju, još ima prostora za pregovore, još ima prostora za upotrebu mudrosti koja sprečava da prevladaju interesi uključenih strana, štiti legitimne težnje svih i spasava svet od ludila i užasa rat. Mi vernici ne gubimo nadu u savest onih koji imaju sudbinu sveta u svojim rukama. Nastavljamo da se molimo i postimo – uradićemo to na Pepelnicu – za mir u Ukrajini i širom sveta“.

IKA