Kotorska Crkva ovih dana proslavlja svog nebeskog zaštitnika brojnim svečanostima koje su počele 27. januara (na Lode) Tripuna mučenik. Liturgijski se slava zaštitnika grada i biskupije u Kotoru obeležava 3. februara, a tim povodom služene su dve mise, objavljeno je na sajtu Kotorske biskupije.

Jutarnju misu služio je upravitelj kotorske župe don Ante Dragobratović, a tokom celog dana verni poštovaoci ovog sveca, kojeg podjednako proslavljaju Crkva Istoka i Zapada, imali su priliku da se pomole pred njegovim moštima  koje su bile izložene u prezbiteriju.

Večernje misno slavlje predvodio je kotorski biskup Ivan Štironja, a koncelebrirali nadbiskup barski Rrok Gjonlleshaj, umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić i dijecezanski sveštenici.

Biskup Štironja je na početku homilije rekao da ovaj praznik poziva na zahvalnost, slavlje i molitvu i objasnio: „Danas zahvaljujemo Bogu što nam je dao milost i dar da na prvom mestu sa kapetanom Isusom stoji sv. Tripun koji služi na brodu kotorske mesne crkve. Tripunov dolazak u Kotor označio je novi kurs za ljude Boke, okretanje ka Bogu koji vlada svim morima i svim životima. Danas proslavljamo praznik svetitelja s početka trećeg veka, svetitelja čije su moći stigle u Kotor početkom devetog veka, svetitelja koji svojom čudotvornom silom i primerom sija kao svetionik koji usmerava i pokazuje put. . Molitva. Danas se molimo, ne samo za pomorce koji putuju morima, već se molimo za sve, a posebno za narod ovog grada i ove biskupije, da bude što manje oluja i zemaljskih muka na našim morima, a jedna od njih je i pandemija koju proživljavamo i tenzije u društvu koje osećamo. Molimo se da u našim životima, porodicama i društvu živi isti duh koji je obasjavao život mladog čoveka Sv. Tripuna i učinio ga svetlom na svetu.”

Snažno svedočanstvo vere i ljubavi prema Hristu, istrajnosti uprkos stradanjima ovog mladog svetitelja, biskup Štironja je istakao kao „put kojim smo danas pozvani da idemo ako želimo da gradimo srećnu budućnost“, i istakao značaj duhovnosti i pobožnost prema sv. Tripunu, koje su važne odrednice istorije Kotora: „Duhovnost u čast sv. Tripuna, koja je iznedrila mnogo dobrih i plemenitih stvari vezanih za ovaj grad Sv. Tripuna i cele kotorske biskupije, pa i šire. Ova duhovnost i pobožnost u čast svetitelja, a u slavu Trojičnog Boga, pravi je orijentir i pomoć u izgradnji boljeg društva i srećnije budućnosti. Zato pozivam našu omladinu, decu i mlade porodice: živite sjajno, ozbiljno i odgovorno sadašnji trenutak da biste bili dobra budućnost. Danas se posebno molimo u tu svrhu, molimo se za našu omladinu i decu, za mlade porodice“.

Skladnim liturgijskim pevanjem, misno slavlje animirao je župni hor kotorske katedrale uz pratnju orgulja za kojima je bila s. Dragica Kuštra, a počasnu stražu držala su dva mornara Bokeljske mornarice. Pored vernika iz Kotora i okolnih župa,misi su prisustvovali predsednik Opštine Kotor i predstavnici hrvatskih institucija i udruženja u Crnoj Gori.

Liturgijskom slavlju Tripundana prethodila je svečano pevana večernja i trodnevnica koju su predvodili sveštenici kotorske biskupije. Proslava Sv. Tripuna će svoj vrhunac imati u nedjelju, 6. februara, kada će misno slavlje predvoditi nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić.

Izvor: IKA