Državni sekretar za odnose sa Državnim sekretarijatom Svete stolice nadbiskup Pol Ričard Galager otputovaće u Lavov i Kijev u sredu, 18. maja. Svrha njegovog putovanja je da izrazi svoju bliskost sa stanovništvom Ukrajine, prenosi Vatican Nevs.

Nadbiskup Galager će posetiti ratom zahvaćena područja kako bi pokazao blizinu pape Franje i Svete stolice. U tvitu na nalogu Državnog sekretarijata @Terza Loggia, najavljuje se Arhiepiskopovo putovanje u Ukrajinu, povodom 30. godišnjice diplomatskih odnosa sa tom istočnoevropskom zemljom. To je putovanje, kako piše u tvitu, kojim se želi potvrditi značaj dijaloga za obnovu mira.

Nadbiskup će posetiti Lavov i Kijev. Tokom njegovog boravka u Lavovu planirano je nekoliko događaja. U sredu 18. maja sastaće se sa grkokatoličkim nadbiskupom lavovskim mons. Igor Vozniak i posetiće prihvatni centar za izbeglice. U četvrtak, 19. maja, sastaće se sa predsednikom Lavovske provincije Maksimom Kozickim, a zatim sa Njegovim Blaženstvom Svjatoslavom Ševčukom, višim nadbiskupo, Grkokatoličke crkve u Ukrajini, i predsednikom Poljske biskupske konferencije nadbiskupom Stanislavom Gadeckim.

Nadbiskup Galager je svoje putovanje najavio u televizijskom intervjuu u okviru italijanskog radio i televizijskog programa „Tg2 post“. Tokom 20-minutnog razgovora, osvrnuo se na nekoliko tema, od rata u Ukrajini do naoružanja i međunarodnih i ekumenskih posledica sukoba. On je, štaviše, objasnio da je putovanje već bilo dogovoreno pre Uskrsa, ali da je kasnije odloženo iz zdravstvenih razloga.

Sekretar za odnose sa državama je više puta naglašavao da Sveta stolica podržava svaki pokušaj dijaloga u cilju podsticanja razumevanja i rešenja. On je rekao da reči imaju veliku težinu u diplomatskim aktivnostima, posebno ako od njih zavise životi ljudi, rekao je on i dodao da treba izbegavati opasnost od instrumentalizacije i ponovo uspostaviti otvorenost i iskrenost, prenosi Vatican Nevs.