Korizmena poslanica mons. Stanislava Hočevara, beogradskog nadbiskupa i metropolita

Nedelja: Dan i događaj Preobraženja

»Mir Vama« – to je pozdrav i neopisivi dar najvećeg događaja posle stvaranja sveta: dar Hristove smrti i vaskrsa. Niko ko nije u službi tog dara ne može da se smatra Hristovim učenikom!

Evo razloga, predraga braćo i sestre, dragi svi vi pripadnici drevne i iskušane Beogradske nadbiskupije, zašto vam pišem na prvu korizmenu nedelju godine Gospodnje 2022. Da Hristov mir bude sa svakim pojedincem, sa svakom porodicom, sa svakom zajednicom unutar zajednice naše Nadbiskupije…

Korizma je posebno ozdravljujuće i spasonosno vreme u čitavoj godini

O tome nam govori čitavo Sveto pismo, o tome svedoči proleće u prirodi, o tome nam nadahnjujuće govori Sv. otac papa Franja u svojoj ovogodišnjoj poruci. Uveren sam da vam u tom razmišljanju pomaže i naš Medija centar u Beogradu, posebno s našim portalom Paulus i našim stogodišnjim glasilom Blagovest. Dobra usmerenost naše pažnje na prave savete pomaže nam da budemo zreli, mudri i vedri.

»Dok imamo vremena ‒ činimo dobro svima“ (Gal 6, 10), upozorava nas sa Svetim Pavlom naš Sveti otac papa. Stanje pandemije zasigurno nas je dodatno osvestilo o tome koliko je vreme dragoceno. Samo ako u životu imamo dovoljno vremena i takođe ga dobro koristimo ‒ zacelo rastemo, napredujemo, dozrevamo i činimo velika dela. Kako bi bedno bilo ako bi tek čitulje pokazivale da je neko od nas uopšte živeo…!

Braćo i sestre! Mnogo sam razmišljao kako bih sebe i vas što jednostavnijim rečima podstakao na svestrani lični i zajednički rast. Evo moje poruke:

Nedelja je dan koji svestrano ozdravljuje

Bez ulepšavanja savetujem, pozivam i svedočim:
    – ako svi članovi naših porodica i naših zajednica budu zajedno slavili nedelju – kao dan Gospodnji – i to pribrano, dostojno i odgovorno, veoma ćemo napredovati!

    – Ako se čitanjem Božje reči tokom nedelje dana budemo pripremali za nedeljno slavlje, postaćemo mnogo mudriji!

    – Ako se dobrim delima svakog dana budemo pripremali za nedelju Hristove žrtve, postaćemo pravi dar za Boga i za druge.

    – Ako se budemo pripremali svakodnevnim odumiranjem svim svojim negativnostima i svim nepotrebnim stvarima, u tu nedjelju osećaćemo veliku potrebu da se približimo svima, da svakoga poznajemo po imenu i da svakome izrazimo želju za solidarnošću.

    – Ako tokom nedelje dana donekle ućutkamo medije i svake večeri damo mesta molitvi (Krunici, na primer) i ispitivanju savesti, na dan Gospodnji imaćemo podosta vremena za susrete, šetnju, razgovore i potpuno nove inicijative.

    – Ako svake nedelje budemo svestrano sudelovali u Euharistiji, iskreno se sjedinili s Isusom u Euharistiji i svetoj ispovesti, radni dani koji slede biće radosni, dinamični, druželjubivi, bez psovki, ali ispunjeni zdravim humorom, optimizmom i novim poduhvatima.

Posvećivati vreme – znači da umemo da živimo duhovno, slobodno i u slobodi

Dan Gospodnji svedoči nam da znamo: rođen sam za večnost, za potpunu sreću i za radosno iskustvo beskonačnog zajedništva sa svima.

To je, naime, raj. Iskustvo tog i takvog raja unapred imamo već sad i ovde. U nebesku sreću ulazim samo onda kad u nedelju redovno odlažem u stranu materijalni i fizički rad i sa svekolikom svojom zajednicom svesno se predajem svečanom slavljenju Euharistije, ostajući i posle svete mise organski povezanim s Bogom i pripadnicima Crkve.

Sveštenikova obaveštenja na kraju mise i njegov svečani blagoslov otvaraju me za novu nedelju i novu stvarnost, budeći u meni, čak i nesvesno, čežnju da udišem vazduh svega onoga što tek dolazi. A to je Hristova konačna pobeda.

Braćo i sestre! Sigurno smo svi toliko svesni svega toga da nam nisu potrebni dodatni novi podsticaji. Radije jasno izrecimo u sebi kratku odluku: nedelja je moj dan i dan moje zajednice! A tamo gde smo okupljeni kao zajednica vernika, tamo je i Bog, Bog sa svom svojom snagom!

+ Stanislav Hočevar, s. r.
beogradski nadbiskup i metropolit