Poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve, kijevski veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, poziva na solidarnost međunarodne zajednice sa Ukrajinom

U svom saopštenju, poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve je rekao da je dužnost i odgovornost celog čovečanstva da aktivno radi na sprečavanju rata.

Posle ulaska ruskih trupa u oblasti Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini koje drže pobunjenici, poglavar Grkokatoličke crkve u Ukrajini, Njegovo Blaženstvo Svjatoslav Ševčuk, pozvao je sve ljude dobre volje „da ne ignorišu stradanja ukrajinskog naroda.”

U saopštenju objavljenom u utorak, 22. februara kijevski veliki nadbiskup upozorio je da priznanje nezavisnosti samoproglašenih separatističkih narodnih republika Donjecka i Luganska od strane ruskog predsednika Vladimira Putina „predstavlja ozbiljne izazove i pretnje međunarodnoj zajednici i međunarodno pravo.” „Nenadoknadiva šteta nanesena je samoj logici međunarodnih odnosa, koji su pozvani na očuvanje mira i pravednog poretka društava, snažne vladavine prava, odgovornosti državnih vlasti, odbrane ljudskih bića, ljudskog života i prirodnog prava“, rekao je nadbiskup Ševčuk.

Podsećajući na „duboke rane“ nanete ljudima u regionu Donbasa od izbijanja rata 2014. godine, nadbiskup Ševčuk je rekao da je potez predsednika Putina „uništio fundamentalne principe za dugoročni proces izgradnje mira u Ukrajini“ i mogao bi da bude uvod u vojne operacije velikih razmera. protiv ukrajinskog naroda.

Ističući da je odbrana nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine „prirodno pravo i građanska dužnost“ svih građana Ukrajine, nadbiskup Ševčuk je rekao da je „takođe dužnost i odgovornost celog čovečanstva da aktivno radi na sprečavanju rata i zaštiti pravedan mir. ” Nadbiskup Ševčuk je završio svoj apel molbom za Božiju zaštitu za ukrajinski narod.

Izvor: IKA