Bernvard Lohajde biće novi glavni urednik najveće evropske katoličke agencije Katholische Nachrichten-Agentur GmbH (KNA), prenosi Vatican Nevs.

Sadašnji šef državne kancelarije DPA u Baden-Virtembergu naslediće 15. septembra 2022. Ludviga Ring-Ajfela, koji će se preseliti u Rim kao šef kancelarije za Centrum Informationis Catholicum, gde će biti i generalni izvestilac. Agencija je u ponedeljak (16. maja) objavila promene osoblja. Loheide, 54, je katolički teolog i u agencijskom poslu je više od 25 godina.

Bivši glavni urednik Ludvig Ring-Ajfel vraća se u Rim na sopstveni zahtev, gde je ranije radio kao urednik KNA. Nadzorni odbor i uprava zahvalili su se Ring-Ajfelu za proteklih 17 godina na mestu glavnog urednika, tokom kojih je imao odlučujući uticaj na agenciju. Kao glavni izveštač, nastaviće da izveštava o Sinodalnom putu u Nemačkoj, navodi se u saopštenju koje prenosi Vatican Nevs.

Katholische Nachrichten-Agentur (KNA) je najveća katolička novinska agencija u Evropi. U vlasništvu je katoličke crkve u Nemačkoj. Njene partnerske agencije su Kathpress u Austriji i Kath.ch u Švajcarskoj.