Apostolski nuncije u Republici Srbiji mons. Lučano Surijani, primio je u četvrtak, 17. februara, sremskog biskupa koadjutora sa posebnim ovlašćenjima, mons. Fabijana Svalinu, u Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu.

Pošto je mons. Surijani bio sprečen da prisustvuje biskupskom rukopoloženju mons. Svaline, to je bio i prvi zvanični susret sa novim biskupom. Nuncije je izrazio veliku radost zbog imenovanja mons. Svaline za sremskog biskupa koadjutora, i još jednom mu uputio čestitke, ističući da je molitvom i podrškom ispratio biskupsko rukopoloženje. On je istakao da su vrata Nuncijature uvek otvorena za sve, a posebno za svakog biskupa, za koje želi da ovde uvek nađu prijatelja i brata.

Mons. Svalina je zahvalio nunciju na blizini i podršci, i na svemu što je učinio za njegov izbor i biskupsko posvećenje, kao i za sve što čini za malu katoličku zajednicu u Republici Srbiji. On je pozvao nuncija da poseti Sremsku Mitrovicu, koja sada postaje pravo sedište Sremske biskupije, i upoznao ga sa stanjem biskupije i radom na premeštanju biskupskog Ordinarijata iz Petrovaradina u Sremsku Mitrovicu.

Nuncije Surijani je izrazio zadovoljstvo, te mons. Svalini dao ohrabrujuće očinske podsticaje i savete, kako za život i službu biskupa, tako i u ovom specifičnom i izazovnom trenutku i poduhvatu koji je pred njim, a koji neće biti ni lak ni brz kako bi se želelo. Biskup i nuncije su potom razgovarali o određenim aktuelnim pitanjima i potrebama biskupije, te projektima koji se planiraju.

Susret je završen zajedničkim ručkom, koji je protekao u opuštenoj i bratskoj atmosferi uz konstruktivan ali i prijateljski razgovor. Nuncije i biskup Svalina razmenili su poklone u znak sećanja na susret. Mons. Surijani je novom biskupu poklonio ručno oslikanu ikonu Hrista Spasitelja, kao uzor Dobrog Pastira, Učitelja i Sudije, sa prigodnom posvetom.

izvor:IKA