U nedelju 13. marta, u poslepodnevnim časovima, u Multimedijalnoj dvorani Pastoralnog centra Papa Ivan Dobri, vernici grada Beograda imali su priliku da, povodom obeležavanja 14-godišnjice od smrti Kjare Lubik, pogledaju film o njenom životu i delovanju kao i o osnivanju pokreta koji njenu harizmu i danas prenosi u susretu sa drugima, harizmu Pokreta fokolara. Okupljeni vernici su nakon odgledanog filma imali prliku da porazgovaraju sa predstavnicima ovog Pokreta ali i da se međusobno upoznaju. Ovaj Pokret je i ovom prilikom i okupljanjem nastavio da širi ali i da živi harizmu svoje osnivačice, pod geslom univerzalnog bratstva jer „ sve pobeđuje ljubav“. Nakon kratkog druženja i filma, svi okupljeni nastavili su druženje oko zajedničkog stola euharistije. Svečano misno slavlje ovom prigodom, u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit. Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su još i vlč. Mihael Sokol, župnik i rektor Marijanuma; mons. Gyuris László, župnik župe sv. Karla Boromejskog u Pančevu; fra Ilija Alandžak, dekan Beogradskog dekanata; mons. Grzegorz Chudek, ekonom Nadbiskupije. Dok je đakonsku službu obavljao vlč. Stipo Filipović, đakon i lični sekretar nadbiskupa.

Nadbiskup Hočevar u svojoj propovedi naglasio je značaj druge korizmene nedelje, jer je ujedno 13. mart i Papin dan, deveta godina pontifikata pape Franje. Naime nadbiskup je, osvrnuvši se  na dan kada je novi Papa izabran, podsetio sve prisutne vernike da je upravo papa Franjo, prvi u istoriji papinstva izabrao da nosi ime ovog velikog sveca, sv. Franje, osnivača jednog od redova u katoličkoj crkvi. „ Novoimenovani papa je izašao i  ponizno se naklonio pred ljudima okupljenim na trgu i pozvao sve da mole za njega“ u svojoj homiliji se prisećao nadbiskup.
Podsetivši ujedno i sve prisutne na osnovnu ulogu koju će obnovljeni pastoralni centar imati u budućnosti, nadbiskup je pozvao i sve vernike da upravo u Marijanumu, grade zajedništvo i da se u tom zajedništvu okupljaju te mole za mir, mir u svetu ali i za bratstvo i ljubav do svakog čoveka. Zaključivši homiliju osvrtom na Jevanđelje ovoga dana i Isusovim preobražajem na Gori, pozvao je vernike da i u ovom ratu upravo poput Isusa preobražavaju zlo u bratsku ljubav i snagu.

Nakon misnog slavlja nastavilo se druženje vernika uz agape.

Marija Antonela Kanelić