Sveti otac Franja odredio je da njegov prethodnik, časni sluga Božji Jovan Pavle I, bude proglašen blaženim 4. septembra 2022. godine za vreme mise na Trgu sv. Petra u Vatikanu, saopštila je Služba za štampu Svete Stolice u ponedeljak, 11. jula, prenosi Vatican Nevs.

Takođe pre beatifikacije, Postulator će organizovati konferenciju za medije u Vatikanu na kojoj će učestvovati argentinska devojčica Kandela Đarda, koja je 2011. godine čudesno izlečena posredstvom Jovana Pavla I, i njena majka Roksana Sousa i o. Hoze Dabusti, sveštenik  župe u blizini bolnice u Buenos Ajresu, koji je preporučio da se mole preminulom papi u ime svetosti.

Nakon beatifikacije u Rimu, 11. septembra biće služena misa zahvalnica u rodnom gradu Jovana Pavla I, u biskupiji Beluno-Feltra. Proslava će biti održana na mesnom trgu u 16 ​​časova. Učestvovaće biskupi i zajednice iz biskupija u kojima je Albino Luciani služio kao sveštenik i biskup – iz Venecijanske Patrijaršije na čelu sa Patrijarhom Frančeskom Moraljom, biskupije Beluno-Feltra na čelu sa biskupom Renatom Marangonijem i biskupije Vitorio Veneto na čelu sa biskupom Koradom Piziola.

Papa Jovan Pavle I rođen je 17. oktobra 1912. godine u Forno di Kanale u severnoj Italiji kao Albino Luciani. Na dužnost rimskog biskupa stupio je 23. septembra 1978. godine.

Papstvo Jovana Pavla I bilo je najkraće u modernoj istoriji – 33 dana. Bio je prvi papa koji je izabrao dvostruko ime, rekavši da je to učinio u čast svoja dva prethodnika: Jovana XXIII. i Pavla VI. Bio je i poslednji u dugom nizu papa rođenih u Italiji, koji je počeo sa Klimentom VII. 1523. godine. Svi njegovi naslednici – Jovan Pavle II, Benedikt XVI i Franja – hvalili su ga kao čoveka poznatog kao „nasmejanog pape“. Procedura za beatifikaciju otvorena je 2003. godine, a 2017. godine papa Franja je odobrio dekret o herojskim vrlinama, čime je Jovan Pavle I postao časni sluga Božiji.

VN