Objavljen je ceo tekst posvećenja, koji će papa Franja izreći 25. marta u popodnevnim časovima nakon obreda pomirenja u vatikanskoj bazilici. Svi biskupi i sveštenici sveta pozvani su da se pridruže Svetom Ocu.

„U ovom trenutku čovečanstvo, iscrpljeno i uznemireno, stoji sa tobom pod krstom. Ima potrebu da se poveri tebi, da se kroz tebe posveti Hristu. Ukrajinski i ruski narod koji te poštuje ljubavlju uteču se tebi…” Ovo je odlomak iz molitve koju će Sveti Otac izgovoriti u petak da se čovečanstvo, posebno Rusija i Ukrajina, poveri i posveti Bezgrešnom Srcu Marijinom.

Čin posvećenja obaviće se posle obreda pomirenja u bazilici Svetog Petra, 25. marta, na praznik Blagovesti. Svečanost počinje u 17 časova, a čin posvećenja zakazan je za 18.30 časova.

Prenosimo vam ceo tekst posvete:

ČIN POSVETE BEZGREŠNOM SRCU MARIJINOM

Marijo, Majko Božija i Majko naša, u ovom času nevolje tebi se utečemo. Ti si Majka, voliš nas i poznaješ nas: ništa ti nije skriveno što nosimo u srcu. Majko milosrđa, toliko puta smo iskusili tvoju brižnu nežnost, tvoje prisustvo koje ponovo donosi mir, jer nas uvek vodiš Isusu, Knezu mira.

Međutim, mi smo izgubili put mira. Zaboravili smo opomenu tragedija prošlog veka, žrtvu miliona poginulih u svetskim ratovima. Zapostavili smo napore Zajednice država i izneverili snove o miru naroda i nade mladih. Razboleli smo se od pohlepe, zatvorili smo se u nacionalističke interese, uvenuli smo u ravnodušnosti, i postali smo onesposobljeni od sebičnosti. Hteli smo radije da ignorišemo Boga, da živimo sa svojim lažima, da negujemo agresiju, uništavamo živote i gomilamo oružje, zaboravljajući da smo čuvari bližnjeg i istog zajedničkog doma. Ratom smo uništili park Zemlje, grehom smo povredili srce našeg Oca koji nas želi kao braću i sestre. Postali smo ravnodušni prema svima i svemu osim prema sebi. A mi sa stidom kažemo: oprosti nam, Gospode!

U bedi greha, u našim naporima i u našoj krhkosti, u tajni bezakonja zla i rata, ti, Sveta Majko, podsećaš nas da nas Bog ne ostavlja, nego nastavlja da gleda na nas s ljubavlju, željan da nam oprosti i uzdigne. On je taj koji nam te dade i u tvom bezgrešnom Srcu položi utočište za Crkvu i čovečanstvo. Po božanskoj dobroti si sa nama i nežno nas vodiš čak i u naizgled bezizlaznim situacijama istorije.

         Zato se utečemo tebi, kucamo na vrata tvog Srca, tvoja draga deca, koju neumorno u svakom trenutku posećuješ i pozivaš na obraćenje. U ovom mračnom času dođi  pomozi nam i uteši nas. Ponovi svakom od nas: “Nisam li možda prisutna ovdje ja, koja sam tvoja Majka?ˮ  Ti znaš da razrešiš okove naših srca i čvorove našeg vremena. Dajemo ti naše poverenje. Sigurni smo da ti, posebno u trenutku iskušenja, ne odbijaš naše molitve i dolaziš da nam pomogneš.

Učinila si to u Kani Galilejskoj, kada si ubrzala trenutak Isusovog zastupništva i unela njegov prvi znak u svet. Kada je slavlje pretilo da se završi, ti si mu u tuzi rekla: „Vina nemaju“ (Iv 2, 3). Majko, ponovi to Bogu, jer danas smo iscrpili vino nade, nestalo je radosti, razvodnilo se bratstvo. Izgubili smo čovečanstvo, upropastili smo mir. Postali smo sposobni za svako nasilje i razaranje. Hitno nam je potrebna tvoja majčinska intervencija.

Zato primi, o Majko, ovu našu molbu.

Ti, Zvezdo mora, ne daj da potonemo u oluji rata.

Ti, Kovčeg Novog Zaveta, inspiriši planove i načine pomirenja.

Ti, „Zemljo Nebeska“, ponovo donesi Božju harmoniju u svet.

Iskoreni mržnju, smiri osvetu, nauči nas praštanju.

Oslobodi nas rata, spasi svet od nuklearne pretnje.

Kraljice krunice, probudi u nama potrebu za molitvom i ljubavlju.

Kraljice ljudske porodice, pokaži narodima put bratstva.

Kraljice mira, isprosi svetu mir.

         Neka tvoj plač, Majko, pokrene naša okorela srca. Neka suze koje si prolila za nas neka učine da procveta ova dolina koju je naša mržnja isušila. I dok zveckanje oružja ne utihne, neka nas tvoja molitva razveseli za mir. Neka tvoje majčinske ruke zagrle one koji pate i koji beže pod naletom bombi. Neka tvoj majčinski zagrljaj uteši one koji su prinuđeni da napuste svoje domove i svoju Otadžbinu. Neka nas tvoje ožalošćeno Srce podstakne da saosećamo i neka nas podstakne da otvorimo vrata i zbrinemo ranjene i odbačene ljude.

        Sveta Majko Božja, dok si stajao pod krstom, Isus ti je, gledajući učenika pored tebe, rekao: „Evo ti sina” (Iv 19,26): ovako ti je poverio svakoga od nas. Zatim reče učeniku, svakom od nas: “Evo ti majke” (r. 27). Majko, želimo da te primimo sada u naše živote i u našu istoriju. U ovom trenutku čovečanstvo, iscrpljeno i uznemireno, stoji sa tobom pod krstom. Ima potrebu da ti se poveri, da se kroz tebe posveti Hristu. Ukrajinski i ruski narod koji te poštuje s ljubavljuuteču se tebi, dok tvoje srce kuca za njih i za sve narode pogođene ratom, glađu, nepravdom i bedom.

         Zato, Majko Božja i naša, mi sebe, Crkvu i celo čovečanstvo, a na poseban način Rusiju i Ukrajinu, svečano poveravamo i posvećujemo Bezgrešnom Srcu Tvome. Prihvati ovaj naš čin koji činimo sa poverenjem i ljubavlju, učini da se rat završi, obezbedi mir svetu. “Da” koje je proizašlo iz tvog Srca otvorilo je vrata istorije Knezu mira; verujemo da će mir doći ponovo, posredstvom tvog Srca. Stoga tebi posvećujemo budućnost cele ljudske porodice, potrebe i očekivanja ljudi, strepnje i nade sveta.

        Neka se božansko Milosrđe izlije na Zemlju kroz tebe, i neka slatki otkucaj mira ponovo odzvanja u našim danima. Ženo onoga „da“, nad koju je sišao Duh Sveti, unesi harmoniju Božiju među nas. Napoji naše usahlo srce, ti koji si „živi izvor nade“. Ti si vezla Isusu tkivo čovečanstva, učini nas tkaljama pričešća. Hodala si našim stazama, vodi nas stazama mira. Amin.

Izvor:  Vatican news