U središtu kateheze na opštoj audijenciji, posvećenoj značenju starosti, bio je lik Nikodima. Papa Franja je istakao da su stariji glasnici nežnosti, mudrosti i ljubavi.

Božji stil je bliskost, saosećanje i nežnost, a stariji, bake i dede mogu da nam pomognu da razumemo ovu dimenziju nežnosti, rekao je papa Franja na današnjoj opštoj audijenciji.

„Gledajte kako baka i deda čuvaju svoje unuke, miluju svoje unuke: tu nežnost, slobodnu od svih ljudskih iskušenja, koja je pobedila ljudska iskušenja i koja je u stanju da slobodno daruje ljubav, bliskost punu ljubavi jedni prema drugima.“

Ta nežnost, kako je rekao, otvara vrata razumevanju Božje nežnosti. „Bog je takav, zna da miluje. A starost nam pomaže da razumemo onu dimenziju Boga koja je nežnost“, rekao je on.

Stvoreni za večnu sreću

Papa je kao deo kateheze istakao reči koje je Isus uputio Nikodimu: „tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega“ (Iv 3, 3), odnosno ko se ne rodi iz vode i Duha.

Ovo ponovo „rađanje odozgo“, rekao je Papa, ne poriče i ne umanjuje smisao našeg zemaljskog postojanja, već nas usmerava ka njegovom konačnom ispunjenju u večnom životu i nebeskoj radosti.

„Ovaj život je dragocen u Božjim očima: on nas identifikuje kao stvorenja koja On nežno voli. „Rođenje odozgo“, koje nam omogućava da ’uđemo‘ u kraljevstvo Božje, jeste rođenje u Duhu, prolazak kroz vode u obećanu zemlju stvorenja pomirenog sa ljubavlju Božjom.“

Naše doba, sa svojom mahnitom potragom za mitom o večnoj mladosti, mora ponovo da nauči tu istinu i posmatra svako doba života kao pripremu za večnu sreću za koju smo stvoreni.

Svedočanstvo o kraljevstvu Božjem

Stariji ljudi svojom verom, mudrošću i iskustvom mogu biti snažan svedok prisustva kraljevstva Božjeg i autentičnog smisla našeg ovozemaljskog života kao predokus istinske „večne mladosti“ koja nas čeka u novoj tvorevini koju je uveo Hrist i njegov Sveti Duh.

Ističući lepotu starosti, Papa je rekao da starija osoba hoda ka svom odredištu, ka nebu Božjem.

„Starost je stoga posebno vreme da se budućnost oslobodi tehnokratske iluzije biološkog i robotskog opstanka, ali pre svega zato što otvara nežnost krila Boga koji stvara i rađa.“

Sveti Otac je zaključio katehezu molitvom da nam Duh podari ponovno otvaranje ove duhovne – i kulturne – misije starosti, koja nas pomiruje sa ponovnim rođenjem.

„Kada tako razmišljamo o starosti, onda kažemo: zašto ova kultura odbacivanja odlučuje da odbaci starije, smatrajući ih beskorisnim? Stariji su glasnici budućnosti, stariji su glasnici nežnosti, stariji su glasnici mudrosti proživljenog života. Hajdemo napred i pogledajmo starije.“