Papa Franja će početkom aprila ove godine boraviti u dvodnevnoj apostolskoj poseti Malti, saopštila je Služba za štampu Svete Stolice.

Pres-služba Svete Stolice objavila je saopštenje u kojem se navodi da će, prihvatajući poziv predsednika Malte, civilnih vlasti i Katoličke Crkve te zemlje, papa Franja biti u apostolskoj posetiti Malti od 2. do 3. aprila 2022. godine i da će posetiti gradove Valetu (Vallettu), Rabat (Rabat), Florijanu (Florianu) i ostrvo Gozo (Gozo).

Program i dalje informacije o putovanju biće objavljeni u bliskoj budućnosti.

Papa Franjo prvotno je trebao posjetiti Maltu 31. svibnja 2020., međutim pohod je odgođen zbog stanja s pandemijom COVID-19.

Najavljujući odlaganje, direktor Kancelarije za štampu Svete stolice Mateo Bruni (Matteo Bruni) rekao je 23. marta 2020. da će putovanje, kada bude realizovano, uključivati posetu ostrvu Gozo, jednom od 21 ostrva koje čine malteški arhipelag.

Tema apostolske posete biće „ Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje “ (Dj 28, 2), koja ima za cilj da istakne tešku situaciju migranata koji prelaze Mediteran ka Evropi i da bude izvor ohrabrenja za novu evangelizaciju u toj ostrvskoj državi.

Tema je preuzeta iz odlomka Dela Apostolskih, iz izveštaja o brodolomu Svetog Pavla na ostrvu Malti.

Oba prethodnika pape Franje posetila su Maltu: papa Jovan Pavle II. posetio je zemlju 1990. i 2001. godine, a papa Benedikt XVI posetio ju je 2010. godine.

(Vatican news – ps)