Foto: shutterstock

U katehezi na opštoj audijenciji u sredu, 22. Marta, papa Franja je, nastavljajući niz kateheza posvećenih evangelizaciji, govorio o evangelizacijskom delovanju  crkve kroz prizmu apostolskog podsticaja Pavla VI. Evangelii nuntiandi, koja je, kako je rekao, „magna charta“ evangelizacije u savremenom svetu. U svedočenju Hrista ne sme biti nedoslednosti između onoga što se veruje, onoga što se propoveda i onoga što se živi, upozorio je on.

 Evangelizacija je nešto više od pukog prenošenja učenja i morala, objasnio je Papa na početku. To je pre svega svedočanstvo ličnog susreta sa Isusom Hristom, Utelovljenom Rečju u kojoj se spasenje ispunilo, rekao je Papa, podsećajući da ovo svedočanstvo uključuje i ispovedanu veru, odnosno uverenu i očiglednu privrženost Bogu, Ocu i Sinu i Svetom Duhu, koji nas je iz ljubavi stvorio i otkupio. Vera je ta koja nas menja iz korena, koja radikalno menja naše odnose, kriterijume i vrednosti koje određuju naše izbore. U tom svedočenju, dakle, jednostavno mora postojati doslednost između onoga u šta se veruje, onoga što se propoveda i onoga što se živi, istakao je Sveti Otac.

Svedočenje autentičnog hrišćanskog života podrazumeva hod svetosti, zasnovan na krštenju, kojim postajemo zajedničari božanske prirode i, stoga, istinski posvećeni. Primaoci evangelizacije nisu samo drugi, oni koji ispovedaju druge religije ili koji ne ispovedaju nijednu, već i mi sami, koji verujemo u Hrista i aktivni smo članovi Božjeg naroda. Moramo se obraćati svaki dan, primati Božiju reč i menjati svoje živote: svaki dan. I tako se vrši evangelizacija srca, objasnio je Papa.

Crkva koja evangelizuje sebe da bi evangelizovala jeste Crkva koja je, vođena Duhom Svetim, pozvana da korača zahtevnim putem neprestanog obraćenja i obnavljanja. To takođe uključuje sposobnost da promeni način na koji razume i živi svoje evangelizatorsko prisustvo u istoriji, izbegavajući traženje utočišta u oblastima zaštićenim logikom „tako je oduvek bilo“. To su utočišta od kojih se Crkva razboli. Crkva mora da ide napred, da stalno raste, pa će i ostati mlada. Ta Crkva je sva okrenuta Bogu, dakle deo njegovog plana za spasenje čovečanstva, a ujedno i sva okrenuta čovečanstvu. Crkva mora biti Crkva koja dijaloški izlazi u susret savremenom svetu, koja plete bratske odnose, koja stvara prostore za susrete, praktikujući dobre običaje gostoprimstva, prihvatanja, prepoznavanja i integracije drugog i drugačijeg, i koja brine o zajedničkom domu koji izašao iz Božjih ruku, rekao je Papa u svojoj katehezi na opštoj audijenciji u sredu.

Izvor: IKA