Pope Francis greets the crowd during his general audience in the Paul VI hall at the Vatican March 2, 2022. (CNS photo/Paul Haring)

U svom nedeljnom obraćanju na molitvi Anđeoskog pozdravljenja, papa Franja nas je ohrabrio da dozvolimo Gospodinu da nas iznenadi i probudi naša srca tokom korizme.

Jevanđelje nedeljne liturgije govori o Preobraženju Isusovom (usp. Lk 9, 28-36), kojem su svedočili apostoli Petar, Ivan i Jakov. Zamišljamo da su njih trojica pre događaja imali širom otvorene oči, ali i jevanđelist Luka piše da je Petra i njegove drugove obuzeo san, a zatim, kada su se probudili, videli su njegovu slavu i dvojicu ljudi koji su stajali pored njega. (usp. r. 32) Isti apostoli će zaspati u Getsemaniju, za vreme Isusove uznemirene molitve, kada ih je zamolio da bde, primetio je papa. Iznenađeni smo tom pospanošću u tako važnim trenucima, rekao je on.

Međutim, pažljivo čitajući vidimo da su Petar, Ivan i Jakov zadremali pre početka Preobraženja, odnosno dok je Isus bio na molitvi. Očigledno je to bila molitva koja je trajala dugo, u tišini i razmišljanju. Možemo i zamisliti kako su se oni molili u početku, dok ih umor nije savladao, rekao je on.

Svakodnevna uspavanost

Nije li ovo neobično spavanje slično našoj uspavanosti koja nam dolazi u trenucima za koje znamo da su važni? Možda je to veče, kada bismo želeli da se pomolimo, da provedemo neko vreme sa Isusom nakon dana provedenog u hiljadu trka i obaveza. Ili kada dođe vreme da razmenite koju reč sa porodicom i više nemate snage, rekao je Papa. Želeli bismo da budemo oprezniji, pažljiviji, uključeni, da ne izgubimo dragocene prilike, ali ne možemo ili na neki način ne uspevamo.

Održavanje srca budnim je milost

Snažno korizmeno vreme, je prilika u tom smislu – istakao je Sveti Otac. To je vreme kada Bog želi da nas probudi iz naše unutrašnje letargije. Jer – zapamtimo ovo dobro – održavanje srca budnim ne zavisi samo od nas: to je milost i treba je tražiti. Trojica učenika iz Jevanđelja pokazuju to: oni su bili dobri, otišli ​​su sa Isusom na Goru, ali svojom snagom nisu mogli da ostanu budni. Ali oni se bude u samom trenutku Preobraženja, istakao je Sveti Otac. Možemo zamisliti kako ih je probudila Isusova svetlost. Kao i oni, i nama je potrebna Božija svetlost, koja nas podstiče da stvari vidimo drugačije; privlači nas, budi, ponovo rasplamsava želju i snagu da se pomolimo, zavirimo u sebe i posvetimo vreme drugima. Fizički umor se može prevazići snagom Duha Božijeg, ohrabrivao je.

Dati Gospodinu priliku da nas probudi

U ovo vreme korizme, posle svakodnevnih nedaća, biće nam dobro da ugasimo svetlo u sobi i stavimo se u svetlost Božiju. Molimo malo pre spavanja. Dajmo priliku Gospodinu da nas iznenadi i probudi naša srca, rekao je Papa, ističući da to možemo učiniti, na primer, tako što ćemo otvoriti Jevanđelje i dozvoliti da nas zadivi Reč Božija. Kako je rekao, Sveto pismo osvetljava naše korake i zapaljuje naša srca. Možemo i da se zagledamo u Raspeće i da se divimo ludoj ljubavi Božijoj, koja se nikada ne umara od nas  i koja ima moć da preobrazi naše dane, da im da novi smisao, drugačije i neočekivano svetlo.

Izvor: Vatican news