Papa Franja izdao je u utorak novo apostolsko pismo u obliku motuproprija kojim uvodi promene u Kodeks kanonskog prava (CIC) i Kodeks kanona istočnih crkava (CCEO), u korist veće decentralizacije.

Papa Franja svojim novim motuproprijem „Assegnare alcune composenze“ (Dodela određenih ovlašćenja) uvodi promene u kanonsko pravo i za Rimokatoličku i za Istočne Crkve, menjajući tako oblasti nadležnosti različitih tela unutar opšte Crkve. Reč je o prenošenju nekih od nadležnosti koje su do sada pripadale Vatikanu na lokalne biskupe.

Nove norme se bave različitim oblastima života Crkve i u svakom slučaju je precizirano koja je vlast nadležna da odlučuje o ovim pitanjima. Namera ovih promena, objašnjava Sveti Otac u pismu, je pre svega da podstaknu osećaj kolegijalnosti i pastirske odgovornosti kod episkopa i poglavara i podrška principa racionalnosti, efikasnosti i delotvornosti.

Davanje direktne moći donošenja odluka izvršnoj vlasti lokalnih Crkava ili crkvenih institucija odgovara crkvenoj dinamici zajedništva i povećava bliskost, kaže papa Franja. On napominje da zdrava decentralizacija ne može a da ne favorizuje ovu dinamiku, a da pritom ne ugrozi hijerarhijsku dimenziju Crkve.

Promene odražavaju zajedničku i pluralističku univerzalnost Crkve, nastavlja Papa, dopuštajući razlike ne pokušavajući da sve ujednači. Istovremeno, služba rimskog biskupa garantuje jedinstvo usred različitosti. Izmene i dopune Kodeksa kanonskog prava takođe imaju za cilj da pomognu lokalnim crkvenim vlastima da brže i efikasnije odgovore na pastirska pitanja, upravo kroz bliskost sa ljudima i okolnostima o kojima je reč.

Između ostalog, izmene se tiču osnivanja međubiskupijskih semeništa, plana svešteničke formacije koji sastavljaju episkopske konferencije, redova posvećenih devica, ovlašćenja redovnika da iz ozbiljnih i opravdanih razloga žive van svojih institucija, izdavanja oblasnih katekizama i smanjenje misnih obaveza.iz članka 1308 Zakonika kanonskog prava ili 1052 Zakonika kanona istočnih Crkava.

Izvor: IKA