Direktor Kancelarije za štampu Svete Stolice Mateo Bruni najavio je u ponedeljak, 1. avgusta 2022. godine, da će Sveti otac Franja posetiti Republiku Kazahstan u septembru ove godine.

„Prihvatajući poziv civilne i crkvene vlasti, papa Franja će od 13. do 15. septembra ove godine preduzeti najavljeno apostolsko putovanje u Kazahstan, gde će posetiti grad Nur-Sultan povodom VII. 7. Kongresa poglavara svetskih i tradicionalnih religija“, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za štampu Svete stolice.

Tema ovogodišnjeg kongresa je „Uloga vođa svetskih i tradicionalnih religija u društvenom i duhovnom razvoju čovečanstva u vremenu nakon pandemije“. Kongres se održava svake tri godine u Nur-Sultanu. Prvi je održan u Astani (od 2019. Nur-Sultan) 2003. godine, na poziv tadašnjeg predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva. Njegov uzor je bio Dan molitve za mir u svetu, koji je Jovan Pavle II. sazvana u Asiziju u januaru 2002, nakon terorističkog napada na SAD, piše Vatican Nevs.

Potvrda novog apostolskog putovanja stigla je dva dana nakon što se papa vratio iz Kanade. Tom prilikom, u razgovoru sa novinarima u avionu, na pitanje o putovanju u Kazahstan, on je odgovorio da bi ipak voleo da učestvuje na kongresu u prestonici te azijske zemlje. On je dodao da će to omogućiti mirniji put.

Imam dobru volju, ali videćemo šta će noga reći – rekao je tom prilikom, pominjajući i mogućnost putovanja u Južni Sudan i Kongo, koje je odložio zbog bolova u kolenu. Takođe je izrazio želju da poseti Ukrajinu.