Sveti Otac Franja služio je misu sa kardinalima u utorak, 30. avgusta, u bazilici sv. Petra, kojom je završen sastanak o apostolskoj konstituciji „Praedicate Evangelium“, sazvan nakon konzistorija održanog u subotu, 27. avgusta, preneo je Vatican Nevs.

Koncelebriralo je oko dve stotine kardinala i više od tri stotine sveštenika i biskupa. Papa je predvodio slavlje sedeći ispred Berninijevog oltara, sa desne strane, a liturgijske gestove izvodio je dekan Kardinalskog skupa, kardinal Đovani Batista Re.

Sveti Otac je tokom mise pozvao kardinale da vežbaju služenje diveći se pred Božijom slikom, da ljube Crkvu i služe njenoj misiji, i upozorio na „crva duhovnog ovozemaljstva“ koji oduzima snagu, nadu i sposobnost videti Isusa koji čoveka zove po imenu i šalje ga.

Da počnemo ponovo „sposobniji da objavimo čuda Gospodnja svim narodima“. To je ono što papa Franja želi za nove kardinale i ceo kardinalski skup. Papa je u svojoj propovedi istakao koliko je važno divljenje u životu Crkve, definisano kao „put spasenja“, ali i merilo duhovnog života.

„Neka ga Bog sačuva uvek živim, jer nas oslobađa od iskušenja da se osećamo ‘na vrhu’, da se osećamo ’eminentno’, oslobađa nas od hranjenja lažne sigurnosti danas. U stvari, drugačije je, više nije kao na početku, danas je Crkva velika, Crkva čvrsta i postavljeni smo na eminentne stubove njene jerarhije. Zovu nas “uzoriti”. Da, ima istine u tome, ali ima i mnogo obmane kojom Lažov uvek pokušava Hristove sledbenike da učini svetovnim i učini ih bezopasnima“, rekao je Sveti Otac govoreći o značaju čuđenja.

I postoji još jedno „čuđenje“ koje se doživljava, objašnjava Papa, ako se „odazovemo na poziv Gospodnji“, gde on poziva. To je činjenica da „Bog angažuje“ čoveka u svoj plan spasenja, „to je stvarnost misije apostola sa vaskrslim Hristom“. Jedanaestorica su sigurno bili zadivljeni Isusovim pozivom da učine„učenicima sve narode krsteći ih“, da ih pouče onome što je sam zapovedio, i njegovim obećanjem, „koje daje nadu i utehu“, da će biti tu„svakog dana“, do kraja sveta“, rekao je Sveti Otac.

Nadalje, papa Franja je opisao profil crkvenih službenika. On je „onaj koji ume da se divi planu Božijem i koji tim duhom strasno voli Crkvu, spreman da izvrši svoju misiju gde god i kako hoće Sveti Duh“. Papa je svoju propoved zaključio sa nadom da bi tako moglo biti i sa kardinalima, ali i sa svima.