Papa Franja je u razgovoru sa direktorom italijanskog lista Korijere dela sera Lučanom Fontanom osvrnuo se na rat u Ukrajini, izvestile su Vatikanske novosti 3. maja 2022. godine.

Papa je primio Fontana i njegovog zamenika Fjorencu Sarzaninija u Domu Svete Marte gde on živi. On se na početku razgovora izvinio što ne može da ustane zbog bolova u kolenu. Rekao je da mu je puknuo ligament i najavio da će ići na operaciju.

On je podsetio da se prvog dana agresije Rusije na Ukrajinu čuo sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i odmah sledećeg dana otišao u rusku ambasadu. Papa je takođe pokušao da posreduje za mir direktno kod predsednika Rusije Vladimira Putina. On je rekao da je 20 dana nakon početka rata zatražio od državnog sekretara Svete stolice kardinala Pjetra Parolina da prenese Putinu da je spreman da dođe u Moskvu.

„Još nismo dobili odgovor i još uvek insistiramo, iako se bojim da Putin ne može i ne želi da održi taj sastanak u ovom trenutku.“ On je rekao i da za sada neće ići u Kijev jer to nije bilo vreme. „Prvo moram da idem u Moskvu, prvo moram da upoznam Putina.“ Rekao je da je sveštenik i da radi šta može – „Ako Putin otvori vrata“, dodao je.

Sveti otac je upozorio da se ratovi vode da bi se testiralo proizvedeno oružje. On je to nazvao skandalom kojem se malo ko protivi. On je tvrdio da je možda „lajanje NATO-a na pragu Rusije” nateralo lidera Kremlja da loše reaguje i započne sukob. On je dodao da nije dovoljno upućen da kaže da li je isporuka oružja Ukrajini ispravna. Ali “jasno je da se oružje testira u toj zemlji”, rekao je papa, napominjući da je potrebno učiniti više da se spreči trgovina oružjem.

Papa se osvrnuo i na telefonski razgovor sa patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom 15. marta. On je rekao da su razgovarali 40 minuta, a patrijarh je pokušao da opravda vojnu intervenciju. „Saslušao sam ga i rekao mu: „Ne razumem ništa od toga. Brate, mi nismo državni klirici, ne možemo da koristimo jezik politike nego jezik Isusov. Mi smo pastiri istog naroda Božijeg. Zato moramo tražiti put mira, stati na kraj pucnjavi. Patrijarh se ne može pretvoriti u Putinovog ministra“.

Papa i patrijarh imali su sastanak u Jerusalimu zakazan za 14. jun, ali je odložen jer su zaključili da bi zbog rata taj susret mogao da se tumači dvosmisleno, iako nije trebalo da ima veze sa tim.

U razgovoru je Sveti otac proširio sliku i, pominjući sukobe u Jemenu, Siriji i Iraku i afričkim zemljama, naveo da je svet u ratu zbog međunarodnih interesa. Čini se da su drugi stvorili sukob u Ukrajini“, rekao je on. On je dodao da su Ukrajinci optuženi da su reagovali u Donbasu, ali to je bilo pre deset godina – „taj argument je star“.

On je, između ostalog, objasnio situaciju oko Križnog puta u Koloseumu na Veliki petak. Naime, na trinaestoj postaji krst su zajedno nosili ukrajinski i ruski prijatelji, što je naišlo na negodovanje velikog arhiepiskopa kijevskog i haličkog Svjatoslava Ševčuka i dela javnosti. Zato je razgovarao sa Apostolskim dobrotvorom kardinalom Konradom Krajevskim, koji je tih dana treći put boravio u Ukrajini. Po njegovom savetu, na kraju predviđeni tekst nije pročitan, već se molila molitva u tišini.

Papa je prokomentarisao i eskalaciju sukoba i rekao da je pesimista po pitanju brzog okončanja sukoba, ali da treba učiniti sve da se rat zaustavi.

On se na kraju razgovora osvrnuo i na političku situaciju u Italiji i predstojeći izbor novog predsednika Biskupske konferencije Italije, prenosi Vatikan njuz.

IKA