Počelo je 38. apostolsko putovanje pape Franje – tri dana u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, u srcu Azije, radi učešća na Kongresu poglavara svetskih i tradicionalnih religija. Biće to povod, kako je rekao u popodnevnom obraćanju u nedelju, za dijalog kao braća, motivisani zajedničkom željom za mirom, za kojim žeđa naš svet.

Golub, maslinova grančica, spojene ruke, ruke glasnika mira i jedinstva – ovi simboli sadržani su u logotipu i motou 38. apostolskog putovanja pape Franje, koje je počelo jutros, a tokom kojeg će boraviti do 15. septembra u Centralnoj Azija, u Kazahstanu, na ukrštanju različitih kultura, religija i etničkih grupa. Povod putovanja je učešće na VII. kongresu poglavara svetskih i tradicionalnih religija, koji ima za cilj da potvrdi pozitivan doprinos vere slozi među narodima.

Papa je, međutim, otputovao i da se sastane sa malom lokalnom katoličkom zajednicom, i da ih ohrabri i obnovi u veri. To je mala zajednica, manje od 1% od 19 miliona stanovnika, ali poštovana u tako raznolikom verskom i kulturnom kontekstu.

Odlazak

Papa je oko 6:30 ujutro krenuo iz Kuće Svete Marte automobilom na rimski aerodrom Fjumičino. Avion je poleteo oko 7 sati i 36 minuta, u pravcu Nur-Sultana, glavnog grada Kazahstana, koji se do marta 2019. zvao Astana.

Pozdrav za novinare u avionu

Kao i na svakom putovanju, papa Franja je poželeo dobrodošlicu grupi od oko 80 novinara koji ga prate na putovanju. „Dobro jutro, hvala vam puno na prisustvu i pomoći na ovom putovanju“, rekao je on. „Želim vam srećan put i dobar rad! Razgovaraćemo na povratku; hvala i prijatan dan“. Potom je, po običaju, obišao i pozdravio svakog novinara i snimatelja u avionu, iako ga je neko upozorio da mu je teško za njegovo koleno, što mu je zadavalo nekoliko problema poslednjih meseci. Papa je odgovorio šalom, rekavši da želi da prinese tu „žrtvu”.

Želja za putovanjem u Kinu

Sveti Otac je potom odgovorio na pitanje novinara, koji je tražio potvrdu mogućeg susreta, narednih dana, sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, koji boravi u državnoj poseti Kazahstanu i Uzbekistanu, a sutra, u sredu, 14. septembra biće u Nur – Sultanu da se sastane sa predsednikom Tokajevim.

Papa Franja rekao je da nema vesti o putovanju predsednika Sija, ali je ponovio da je uvek spreman da ide u Kinu. To je želja koju je on već izrazio u nekoliko navrata, posebno tokom apostolskih putovanja u Južnu Koreju (2015), Sjedinjene Američke Države (2015) i Japan (2019), kada je na konferencijama za novinare u povratku, na Podsticanje novinara na tu temu, uvek izražavao naklonost kineskom narodu i poštovanje istorijskog i kulturnog nasleđa i rekao da je spreman da ide u Peking „sutra!“.

Prvi susreti

Sletanje je bilo predviđeno u 17.45, odnosno u 13.45 po srednjeevropskom vremenu, ali je avion sleteo nešto ranije. Papu Franju je na aerodromu dočekao predsednik Kazahstana Kasim-Žomart K. Tokajev, koji ga je ispratio do VIP salona, gde je održan kratak sastanak i pozdrav sa delegacijama.

Papa će svoj prvi zvanični govor održati u koncertnoj dvorani Kazak, centru za umetnost i zabavu, koji su projektovali italijanski arhitekti i zamišljen kao “stepski cvet”. Sveti Otac će govoriti u prisustvu predstavnika vlasti, civilnog društva i diplomatskog kora. Dan će biti završen odlaskom u nuncijaturu, gde će papa boraviti sva tri dana posete Nur-Sultanu.