Papa Franja  izrazio je svoje saučešće libijskom narodu u telegramu koji je potpisao državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, prenele su Vatikanske novosti u utorak 12. septembra.

Telegram je upućen apostolskom nunciju u Libiji nadbiskupu Saviju Hon Tai-Faiju.

Papa Franja  izrazio je tugu zbog gubitka hiljada života nakon veikog razaranja koje je nastalo kao posledica razornih poplava u Libiji, izražavajući svoju bliskost narodu Libije kao i svoje molitve. Obećao je pogođenima svoje molitve za duše preminulih i sve koji žale za njihovim gubitkom.

Razorna oluja

Prema izvještaju agencije Reuters, oluja „Daniel“ uništila je četvrtinu grada Derna na severoistoku zemlje. Najmanje hiljadu osoba je izgubilo život, a zvaničnici Libije strahuju da bi broj mrtvih mogao da bude i znatno veći. Crveni krst pretpostavlja da je 10 hiljada ljudi nestalo širom zemlje u poplavama.

Papina duhovna blizina

U telegramu koji je upućen u utorak 12. septembra Sveti Otac je izrazio svoju duhovnu blizinu povređenima, onima koji strahuju zbog nestanaka svojih voljenih i podršku specijalnim službama koje pružaju hitnu pomoć pri spašavanju.

Papa Franja zazvao je Božji blagoslov utehe, snage i istrajnosti na sve pogođene tom tragedijom, prenose Vatikanske novosti.