Povodom 10. Godišnjice izbora pape, koja će biti proslavljena 13. Marta 2023. Godine, vatikanski mediji objavili su intervju sa svetim ocem Franjom.

 „Prvo što mi pada na pamet je da izgleda kao da je bilo juče…“. Ovo je prva misao koju je papa Franja rekao u razgovoru o desetogodišnjici početka svog pontifikata. Deset godina proživljenih u „napetosti” – kaže Papa – u vremenu koje je važnije od prostora i u kome su se smenjivali susreti, putovanja, lica mnogih ljudi.

Na pitanje šta želi da podeli sa svetom povodom ovog važnog trenutka za njegov život i njegovu službu, papa odgovara: Vreme pritiska… žuri se. A kad hoćeš da uhvatiš danas, to je već juče. Ako želiš da uhvatiš sutra, još nije tu. I vi se nalazite u toj napetosti danas koje je juče, a ne sutra. Živeti tako je novost. Mislim da je proteklih deset godina bilo tako: napetost, život u napetosti.

Iz hiljada audijencija, stotina poseta biskupijama i župama, i sa četrdeset apostolskih putovanja u svaki kutak sveta, papa čuva specifičnu uspomenu u svom srcu. On to naziva „najlepšim trenutkom”. Reč je o susretu na Trgu Svetog Petra sa starijima, odnosno o audijenciji sa bakama i dekama iz celog sveta, održanom 28. Septembra 2014. Godine.

Stariji ljudi su mudrost i mnogo mi pomažu. I ja sam star, zar ne?

Bilo je i ružnih trenutaka, a svi su vezani za ratne strahote. Prvo poseta vojnim grobljima u Redipugli i Anciju, obeležavanje iskrcavanja u Normandiji, zatim molitveno bdenje za sprečavanje rata u Siriji, a sada i surovost koja se živi u Ukrajini više od godinu dana.

I pomislim na majke koje dobiju pismo u kome piše: „Gospođo, čast mi je da vam kažem da ste majka heroja“. Ovo je medalja”. Pismo, medalja, ali bez sina.

On, biskuo koji je došao sa kraja sveta, nije očekivao da će biti papa koji vodi opštu Crkvu tokom trećeg svetskog rata.

„Nisam to očekivao… Mislio sam da je Sirija poseban slučaj, jedinstven, ali onda je bio Jemen, tragedija Rohinja u Mjanmaru. Ali industrija oružja stoji iza ratova, to je đavolsko.

Papa je pri tome ponovo pomenuo stručnjaka koji mu je rekao da će glad u svetu nestati ako se oružje ne pravi godinu dana.

 Boli me kad vidim mrtve, mladiće – da li Rusi ili Ukrajinci, baš me briga – koji se ne vraćaju. Teško je to podneti.

Jorge Mario Bergoglio stoga nema sumnje šta da traži od sveta kao poklon za ovu važnu godišnjicu: „Mir, potreban nam je mir“.

Papa je svoje poslednje misli usmerio na snove od kojih se – kako uvek kaže – nikada ne sme odreći jer su usko povezani sa sećanjem za budućnost.

Postoje tri papina sna; za Crkvu, za svet i za one koji upravljaju svetom, san za čovečanstvo: Bratstvo, suze, osmeh… Ljudsko bratstvo, svi smo braća, bratstvo treba ponovo uspostaviti. Pored toga, naučite da se ne plašite da plačete i osmehujete se; kada čovek ume da plače i smeje se, on je osoba koja čvrsto stoji na zemlji, a pogled mu je uperen u horizont budućnosti. Ako zaboravimo da plačemo, nešto nije u redu. Ako zaboravimo da se osmehnemo, još je gore.

Papa Franja se na kraju zahvalio i uputio blagoslov svima onima koji slušaju njegov glas na svim geografskim širinama na talasima Radio Vatikana i koji mu u ovom trenutku šalju poruke čestitke, objavile su Vatikanske novosti.

„Popecast“ je takođe dostupan na Spotifaju.

Izvor: IKA