Obraćajući se Međunarodnom konzorciju katoličkih medija, nazvanom „Katolička provjera činjenica“, Papa je u Vatikanu pozvao katoličke novinare da ostanu vjerni istini, uvijek provjeravajući činjenice i poštujući pojedince, javlja Vatican News u petak 28. januara.

“Kršćanski komunikator gradi mostove, djelatnik je mira i – ponajviše – zauzima se u traženju istine”, istaknuo je papa Franjo govoreći članovima Međunarodnoga konzorcija katoličkih medija, koje je primio u Vatikanu, osvrćući se na neka ključna pitanja informiranja u ovom vremenu pandemije.

Zadaća koja zahtijeva osjećaj odgovornosti i strogosti

Na početku govora Papa se prisjetio riječi svetoga Pavla VI. iz poruke za Dan sredstava društvenih komunikacija 1972. godine, u kojoj je istaknuo moć medija nad ponašanjem i odlukama ljudi.
“Papa Pavao VI. je isticao da izvrsnost zadaće izvjestitelja nije samo u otkrivanju onoga što se odmah može provjeriti, nego i u traženju elemenata uvrštenja i tumačenja uzroka i okolnosti pojedinačnih činjenica o kojima treba izvijestiti”, rekao je papa Franjo, dodavši da je riječ, dakle, o zadaći koja zahtijeva osjećaj odgovornosti i strogosti.

“Papa Montini je govorio općenito o komunikaciji i informiranju, ali njegove su riječi vrlo bliske stvarnosti ako mislimo na neke dezinformacije koje danas kruže internetom. Doista, vi si za cilj postavljate upravo isticanje lažnih vijesti i djelomičnih ili obmanjujućih informacija o cjepivima protiv bolesti COVID-19, a počeli ste to činiti umrežavanjem različitih katoličkih medija i uključivanjem raznih stručnjaka”, ističe Papa.

Važnost umrežavanja

Podsjetivši da je svrha konzorcija „biti zajedno u svrhu istine“, papa Franjo je istaknuo da je biti zajedno, biti dio mreže, ujediniti sposobnosti i znanja, temeljno na području informiranja i u vrijeme tolikih podjela, čak i mišljenja; to je već svjedočanstvo. Danas se, osim pandemije, raširila i ‘infodemija’, odnosno deformacija stvarnosti utemeljena na strahu, koja u globalnom društvu čini to da tutnje odjeci i komentari na krivotvorene, ako ne i izmišljene vijesti.

“Umnožavanje informacija i kruženje takozvanih znanstvenih mišljenja mogu stvoriti pomutnju”. Stoga je potrebno – napomenuo je Papa podsjećajući na ono što je već rekao u jednom govoru u listopadu 2021. godine – sklopiti savez sa znanstvenim istraživanjima o bolestima, koja napreduju, imajući na umu da znanje valja dijeliti.
“To vrijedi i za cjepiva. Hitno je potrebno pomoći zemljama koje ih imaju manje, ali to valja činiti dalekovidnim planovima, ne motiviranima samo žurbom bogatih zemalja da budu sigurnije. Lijekove treba raspodijeliti dostojanstveno, a ne kao jadnu milostinju”, istaknuo je Papa te dodao: “Da bi se uistinu činilo dobro, valja promicati znanost i njezinu cjelovitu primjenu. Stoga je ljudsko pravo biti ispravno informirani, uz pomoć za razumijevanje na temelju znanstvenih podataka, a ne lažnih vijesti.”

Kršćanin je protiv laži, ali uvijek za ljude

Druga riječ koju je papa Franjo istaknuo jest riječ ‘za’, zajedno za; malena riječ, ali puna značenja. “Kršćanin je protiv laži, ali uvijek za ljude”, istaknuo je Papa te upozorio: “Ne smijemo zaboraviti razliku između vijesti i ljudi. Ako je potrebno boriti se protiv lažnih vijesti, uvijek valja poštovati osobe koje ih često nesvjesno prihvate. Kršćanski komunikator čini evanđeoski stil svojim; on gradi mostove, također je tvorac mira i, ponajviše, u potrazi je za istinom. Njegov pristup nije suprotstavljanje ljudima, ne ponaša se superiorno, ne pojednostavljuje stvarnost, kako ne bi pao u znanstveni fideizam. Doista, sama znanost je stalno približavanje rješenju problema. Stvarnost je uvijek slojevitija nego što vjerujemo, te moramo poštovati sumnje, tjeskobe i pitanja ljudi, nastojeći ih pratiti”, rekao je Papa.

Sveti Otac dodao je da je dužnost kršćanskih komunikatora učiniti sve moguće kako bi se izbjegla logika suprotstavljanja, trudeći se uvijek približiti se, pratiti ljude u njihovim odlukama.
“Pokušajmo raditi na točnom i istinitom informiranju o bolesti COVID-19 i o cjepivima, ali ne kopajući jame i bez getoiziranja”, rekao je Papa.

Osvrnuvši se na ono ‘zajedno za’ u vrijeme krize u kojoj živimo danas, Papa je ponovno istaknuo da iz nje ne možemo izići sami; i nećemo izići isti kao što smo bili prije, nego ili bolji ili gori.
“Problem je kada se kriza pretvori u sukob koji se može riješiti samo udaljavanjem, suprotstavljanjima, a to uvijek znači vraćanje unatrag i nenapredovanje dijaloga. Nemojmo nikada dopustiti da se kriza pretvori u sukob. Nastojimo zajedno izići iz nje”, potaknuo je Papa.

Istina ne smije biti podložna komercijalnim interesima

Treća riječ o kojoj je govorio jest ‘istina’ koju komunikatori trebaju uvijek tražiti i poštovati. Traženje istine ne može biti podložno komercijalnoj perspektivi, interesima moćnih, velikim gospodarskim interesima. Biti zajedno poradi istine znači promicati informirano, pravedno, zdravo i održivo društvo.

Podupirati zajedništvo i promicati dobro

“Istina se, za kršćanina, ne odnosi smo na neke stvari nego na cijeli život te uključuje također potporu, temeljitost i pouzdanje; a jedini doista pouzdan i dostojan pouzdanja, s kojim možemo računati, jest živi Bog”, napomenuo je Papa te dodao: “Raditi u službi istine znači tražiti ono što pogoduje zajedništvu i promiče dobro sviju, a ne ono što izolira, razdvaja i suprotstavlja. Na kraju je potaknuo na spomen i molitvu za žrtve bolesti COVID-19, kao i za one koji su umrli služeći bolesnima. Oni su heroji naših dana, a mnogo ih je skrivenih”, zaključio je papa Franjo, prenosi Vatican News u petak 28. januara.

Izvor : IKA