Papa je 30. januara u svom podnevnom obraćanju pomenuo obolele od gube i neophodnu posvećenost njihovoj punoj integraciji u društvo, i podstakao mlade katoličke akcije, na kraju njihove Karavane mira, da istraju u svojoj posvećenosti miru. On je uputio iskrene čestitke svima koji će 1. februara dočekati Lunarnu Novu godinu, kao i svim salezijancima povodom pomena Svetog Ivana Boska.

Nakon molitve Anđeoskog pozdrava, papa Franja se osvrnuo na Svetski dan gube, i izrazio bliskost svima koji boluju od ove bolesti, poželevši da im ne nedostaje duhovna podrška i zdravstvena zaštita. Neophodno je zajednički raditi na punoj integraciji ovih ljudi – rekao je on – u prevazilaženju svake diskriminacije u vezi sa bolešću koja, nažalost, i dalje pogađa mnoge, posebno u nepovoljnijim društvenim uslovima.

Podsećajući da se Lunarna Nova godina obeležava 1. februara širom Dalekog istoka, kao i u drugim delovima sveta, Papa je uputio srdačne pozdrave i poželeo da u novoj godini svi uživaju u miru, zdravlju i mirnom i sigurnom životu. Kako je lepo kada porodice nađu prilike da se sakupe i zajedno dožive trenutke ljubavi i radosti! – istakao je on. Međutim, zbog pandemije ove godine mnoge porodice neće moći da se sakupe – rekao je on, izrazivši nadu da ćemo uskoro prebroditi ovo iskušenje.

Osim toga, uoči pomena svetog Ivana Boska, papa Franja je pozdravio salezijance koji, kako je rekao, čine toliko dobra Crkvi. Mislimo na tog velikog svetitelja, oca i učitelja mladosti. Nije se zatvorio u sakristiju, u svoje stvari. Izašao je na ulice tražeći mlade ljude, sa kreativnošću koja je bila njegova obeležje – rekao je Papa čestitajući svim salezijancima njihov praznik.

Pozdravljajući vernike i hodočasnike iz više zemalja, okupljene na Trgu Svetog Petra, Papa je posebne misli uputio deci i mladima Katoličke akcije Rimske biskupije. Osvrćući se na moto njihovog Karavana mira – “Popravimo mir”, on je istakao da je danas potrebno mnogo toga “zakrpati”, popraviti, počev od naših ličnih odnosa do odnosa među državama. Zatim ih je ohrabrio da puste svoje balone u nebo kao znak nade.

VN/Paulus.rs