Papa Franja se u ponedeljak, 18. septembra, video pozivom obratio Globalnoj inicijativi Klinton koju predvodi bivši predsednik SAD Bil Klinton. On je tom prilikom pozvao ljude dobre volje da se zalažu za opšte dobro, posebno za ugrožene članove društva i ranjenu decu, prenose Vatikanske novosti.

Papa Franja je u video obraćanju Globalnoj inicijativi Klinton „Nastavi dalje“, istakao važnost doprinosa opštem dobru, a da pritom nikog ne ostavlja iza sebe. On je pozvao na kulturu susreta i dijaloga, naglašavajući zajedničku odgovornost u suočavanju sa današnjim globalnim izazovima.

“Ne ostavljaj nikoga iza sebe”

Sveti Otac je napomenuo da niko ne sme biti izostavljen, što se posebno odnosi na ugroženu decu. On je postavio pitanje kako čovečanstvo može zajedno da prevaziđe trenutne izazove i požalio se na ravnodušnost globalizacije.

Papa Franja zahvalio je bivšem predsedniku Bilu Klintonu na njegovom radu i prepoznavanju hitnih i aktuelnih pitanja kao što su klimatske promene, humanitarne krize i pretnja ratom.

Pozvao je sve na lično obraćenje i nastoje da shvate da su svi povezani, rekavši da se nijedan izazov ne može savladati bez pomoći drugih. “Nikada sami, već uvek delujući zajedno“, istakao je Papa. Imajući to u vidu, pozvao je sve da odbace rat, zalažući se za dijalog i diplomatiju.

„Vreme je da se pronađe put mira, promena za bratstvo“, naglasio je on.

Ne u rat, ne u rat, radimo zajedno da zaustavimo ekološku katastrofu dok još ima vremena“, rekao je on. Takođe je pozvao na hitnu akciju kako bi se sprečila ekološka katastrofa i rešila migraciona situacija.

Sveti Otac je potom istakao rad pedijatrijske bolnice Bambino Gesu u blizini Vatikana i pohvalio posvećenost te institucije da kombinuje naučna istraživanja sa gostoprimstvom u lečenju dece.

„Nauka i gostoprimstvo su dve stvari koje se retko viđaju zajedno na tako visokom nivou. Papsku bolnicu karakteriše to što se trudi da zbrine što više dece, iako ne mogu sva deca da se izleče“, ustvrdio je on.

Papa Franja zaključio je svoje video obraćanje izrazivši želju za bratstvom, brigom i ljubavlju. Podsticao je sve da idu putem mira i promene za ljudsko bratstvo, prenose Vatikanske novosti.

Izvor: IKA