Papa Franja uputio je poruku u kojoj izražava svoju bliskost sa više od 20.000 vernika iz Francuske i celog sveta koji su se 15. avgusta okupili u Lurdu na 150. hodočašću na praznikUznesenja Blažene Device Marije na nebo.

    „Odlučno se obratimo Blaženoj Devici Mariji, jer je ona naša Majka, a mi njena deca!“.

Papa Franja uputio je poruku u kojoj izražava svoju bliskost sa više od 20.000 vernika okupljenih iz Francuske i celog sveta u marijanskom svetištu u Lurdu na praznik Velike Gospe, podsećajući da je 15. avgusta 2023. godine obeležena i 150. godišnjica nacionalnog hodočašća u to mjesto.

    „Pridružujem vam se u vašoj usrdnoj molitvi i zahvalnosti našoj ljubljenoj Majci, posebno na današnji praznik, 15. avgusta.”

Papa je izrazio zahvalnost na dugoj tradiciji štovanja i odanosti vernika, istakavši da se mnogi od njih u Lurdu, kao i u katedralama i župama širom Francuske, mole Gospi sa najvećim poverenjem koje nikada ne razočara.

Pronalaženje nežnosti prema Mariji kroz pobožnosti

Sveti Otac je podstakao vernike da neprestano neguju i jačaju ljubav i nežnost koju osećaju prema svojoj voljenoj Zaštitnici, posebno kroz ispoljavanje i ponovno otkrivanje narodnih pobožnosti. On je takođe pohvalio tradiciju procesije koja se svake godine održava u Lurdu, već skoro četiri stotine godina.

    „Više nego ikad, svetu, a posebno Francuskoj, koja je njoj posvećena, potrebna je Merijina zaštita od današnjih poteškoća, briga i izazova.

Obraćanje Mariji za toliko željeni mir

    „Neka Kraljica mira – molitva je pape Franje – posreduje kod svog sina da uspostavi toliko željeni mir gde god se čuju zvuci oružja.”

Zazvao je Blaženu Devicu Mariju da u srcima probudi istinska osećanja bratske ljubavi, kako bi društva složno rasla u poštovanju drugih, čuvajući dostojanstvo i prava, i da niko ne bude ostavljen po strani.

Molitva za porodice, marginalizovane, izbeglice

Papa se molio da Isusova majka posebno zaštiti porodice. On je pomenuo roditelje koji svakodnevno nose težak teret odgovornosti i mlade ljude koji su bogati potencijalima, ali često zabrinuti za budućnost, ili su već sputani mnogim ograničenjima. Zatim se okrenuo starima, bogatim iskustvom i mudrošću, ali prečesto napuštenim i zapuštenim. U tom kontekstu, Papa Franja je zamolio Blaženu Devicu Mariju da uteši sve one koji pate, koji su bolesni, sami, marginalizovani ili prognani.

Papa je izrazio bliskost sa svim bolesnima i nemoćnima, podsećajući na veliki broj onih koji putuju u Lurd da traže Marijinu utehu. On je naglasio da oni, zajedno sa onima koji ih slede, daju svetu elokventno svedočanstvo vere i ljubavi.

Na kraju, zaključio je poruku ohrabrujući hodočasnike da dozvole da njihova vera inspiriše nepokolebljivu nadu na kojoj moraju da grade svoje živote i naša društva.

Izvor: Vatican News