Papa Franja se u nedelju 17. jula osvrnuo na svoju predstojeću apostolsku posetu Kanadi, gde će boraviti od 24. do 30. jula.

Sledeće nedelje, ako Bog da, idem u Kanadu. Zato sada želim da se obratim svim stanovnicima te zemlje. Draga braćo i sestre iz Kanade, kao što znate, doći ću među vas pre svega u ime Isusovo da upoznam i zagrlim autohtone narode. Nažalost, mnogi hrišćani u Kanadi, uključujući i neke članove verskih institucija, doprineli su politici kulturne asimilacije koja je u prošlosti, na različite načine, nanela ozbiljnu štetu autohtonim zajednicama. Zato sam nedavno u Vatikanu primio neke grupe, predstavnike autohtonih naroda, kojima sam izrazio bol i solidarnost za zlo koje su pretrpeli. A sada se spremam da preduzmem pokajničko hodočašće koje će, nadam se, uz Božiju milost, doprineti već započetom putu isceljenja i pomirenja. Unapred se zahvaljujem na svim pripremnim radovima i na gostoprimstvu koje ćete mi ukazati. Hvala svima! I molim vas da me pratite u molitvi, rekao je Papa u obraćanju posle molitve Anđela Gospodnjeg sa vernicima okupljenim na Trgu sv. Petra.

Papa će od 24. do 30. jula boraviti u apostolskoj poseti Kanadi, zemlji u kojoj je Crkva uključena u važan proces pomirenja sa starosedelačkim stanovništvom. Prema planu putovanja, posetiće Edmonton, Kvebek i Ikaluit.