U svom podnevnom govoru, nakon molitve Anđeoskog pozdrava, papa Franja je pomenuo svoju predstojeću posetu tom francuskom gradu povodom završetka Mediteranskih susreta, inicijative koja fenomen migracija, tog teškog izazova, stavlja u centar pažnje. Zatim se molio za Ukrajinu i za sve zemlje okrkrvavljene ratom

Pred oko 20.000 vernika okupljenih na Trgu svetog Petra, papa Franja je, posle molitve Angelusa, govorio o svom predstojećem putovanju u Marsej 22. i 23. septembra i pomenuo sukobe koji i dalje kao posledicu imaju žrtve širom sveta. On je podsetio da će u taj grad na jugu Francuske, pozvan da bude “luka nade”, otputovati u petak povodom završetka Mediteranskih susreta. To je lepa inicijativa – rekao je on – koja se održava u važnim mediteranskim gradovima, okuplja crkvene i građanske lidere da promovišu načine mira, saradnje i integracije oko ‘mare nostrum’, sa posebnom pažnjom na fenomen migracija.

To je izazov koji nije lak, kao što vidimo iz vesti ovih dana, ali sa kojim se moramo suočiti zajedno, jer je važan za budućnost svih, koja će biti srećna samo ako je izgrađena na bratstvu, stavljanju ljudskih dostojanstvo na prvo mesto, konkretnih ljudi, posebno onih kojima je najpotrebnija.

Podstičući stanovnike Marseja da njegovo putovanje isprate molitvom, papa Franja je zahvalio civilnim i verskim vlastima i svima koji rade na pripremi susreta u tom gradu – kako je rekao – bogatom narodima.

Blizina Ukrajine

Pored toga, Papa je i danas pomenuo sve one koji pate zbog rata i podstakao ih da se mole posebno za one koji rat osećaju na svojoj koži.

Nastavimo da se molimo za napaćeni ukrajinski narod i za mir u svakoj zemlji okrvavljenoj  ratom.

Program u Marseju

Inicijativu „Mediteranski susreti“, koja počinje danas i trajaće do 24. septembra, organizuje Marsejska nadbiskupija. Reč je o inicijativi koja sledi nakon druga dva susreta refleksije i duhovnosti, pod nazivom „Mediteranska granica mira“, koja je održana prvo u Bariju 2020. godine, a zatim u Firenci 2022. godine. Oba susreta organizovala je Biskupska konferencija Italije.

Papa Franja napustiće Rim 22. septembra popodne, a u Marseju će ga dočekati francuski predsednik Makron. Nakon toga sledi susret dijecezanskim klerom i marijanska molitva Gospi u bazilici “Notre Dame de la Garde”. U 18:00 časova kod spomenika posvećenog pomorcima i migrantima izgubljenim u moru biće trenutak za razmišljanje sa verskim poglavarima i oni će tamo održati govor.

U subotu će Sveti Otac imati privatni sastanak sa nekoliko ljudi koji su u teškoj ekonomskoj situaciji, nakon čega će učestvovati na završnoj sednici Mediteranskih susreta. Potom će uslediti susret i razgovor sa francuskim predsednikom, a popodne i završna misa koju će papa Franja predvoditi na stadionu „Velodrom” u Marseju. Posle mise, Sveti Otac će se uveče vratiti u Vatikan.

Izvor: Vatican News