U svom podnevnom govoru na Vaskršnji ponedeljak, pre molitve Kraljice Neba, papa Franja je ohrabrio vernike da napuste grobove laži; vaskrsli Isus želi da nas učini svedocima oslobađajuće istine

Vaskrsli želi da izađemo iz grobova licemerja. Tokom podnevnog nagovora pred molitvu Kraljice Neba, na osunčanom Trgu Svetog Petra, papa Franja je upozorio na lažnost, prepreku na koju bi moglo naići naveštanje. Vojnici koji su čuvali grob dobili su veliku sumu novca da lažu i kažu da su Isusovo telo ukrali njegovi učenici. Logika prikrivanja – upozorio je Sveti Otac – protivi se objavljivanju istine. Pred vaskrslim Gospodom je taj drugi „bog“, novac koji sve skrnavi, sve ruši, zatvara vrata spasenja. U svakodnevnom životu postoji iskušenje da se obožava taj bog novca – istakao je Papa.

S pravom se zgražamo kada kroz vesti otkrivamo izmišljotine i laži u životu ljudi i u društvu. Ali nazovimo i laži koje imamo u sebi!-podsticao je. I stavimo ove nejasnoće pred svetlost vaskrslog Isusa. On želi da iznese na videlo skrivene stvari, da nas učini providnim i svetlim svedocima jevanđelske radosti, istine koja nas oslobađa.

Izađi iz groba straha

Isus je pobedio smrt. Kaže „ne bojte se“ ženama koje su otišle do groba. On zna da naši strahovi potiču od tog velikog straha koji je smrt; strah od nestanka, gubitka najmilijih, bolesti, bespomoćnosti – rekao je Papa. “Ne boj se”; Gospod to govori pored groba iz kojeg je izašao kao pobednik da nas pozove iz grobova naših strahova. Naši strahovi su kao grob, zatrpaju nas unutra.

On zna da strah uvek čuči pred vratima naših srca i da treba ponovo da čujemo „ne boj se“; na vaskršnje jutro kao i ujutru svakog dana. Brate, sestro, koji verujete u Hrista, ne bojte se! Isus ti kaže: Doživeo sam smrt za tebe, uzeo sam na sebe tvoje zlo. Sada sam ustao da ti kažem: ovde sam sa tobom, zauvek. Ne plaši se!

Idi i proglasi

Isus nas oslobađa od straha koji nas navodi da se zatvorimo u sebe. Vaskrsli nam daje da izađemo i šalje nas da propovedamo drugima. Te žene nisu bile najprikladnije i spremne da objave Vaskrslog – primetio je Papa – ali Gospodu to nije važno. Važno mu je da se izađe i da se navešta. Jer vaskršnju radost ne treba čuvati za sebe. Radost Hristova jača se davanjem, umnožava se deljenjem sa drugima. Ako se otvorimo i nosimo jevanđelje, naše srce se širi i pobedićemo strah – rekao je papa Franja.

VN