Papa Franja je ponovio koliko je važno imati slobodu da  neko ostane ili napusti svoju zemlju, kao i koliko je važna dobrodošlica u zemlji u kojoj se odluči se neko odluči da ode.

Nakon molitve anđeoskog pozdrava, 24. septembra, papa Franja je istakao Svetski dan migranata i izbeglica, ponovivši poruku o fundamentalnoj važnosti prava na izbor da li će neko emigrirati ili ostati u u svojoj zemlji.

Tema ovogodišnje proslave „Slobodan izbor – iseli se ili ostani“, naglašava važnost da migracija bude dobrovoljan i dostojanstven izbor, a ne očajnička potreba.

Osnovno ljudsko pravo na migraciju

Papa Franja je istakao da je pravo na emigriranje postalo neophodnost za mnoge ljude danas, dok bi trebalo da postoji pravo ljudi da ne emigriraju, da ostanu tamo gde jesu. Neophodno je svakom muškarcu i svakoj ženi garantovati mogućnost dostojanstvenog života u društvu u kome žive. Nažalost, nastavio je rimski biskup, siromaštvo, ratovi i klimatska kriza primoravaju mnoge ljude da beže. Zato smo svi pozvani da stvaramo zajednice spremne i otvorene da prihvate, unapređuju, prate i integrišu one koji kucaju na naša vrata, pozvao je Sveti Otac.

Odjek iz Marseja

Sveti Otac je primetio da ovaj apel odjekuje susretom „Rencontres Mediterraneeennes“ („Mediteranski susreti“) održanim u Marseju. Papa je prisustvovao završnoj sednici susreta tokom 44. međunarodnog apostolskog putovanja u grad na jugu Francuske od 22. do 23. septembra. Papa je opisao Marsej kao grad na raskrsnici naroda i kultura.

Ekumensko molitveno bdenje

Ponavljam poziv za učešće na ekumenskom molitvenom bdeniju „Together – Zajedno“, koje će se održati sledeće subote, 30. septembra, na Trgu sv. Petra, kao priprema za Sinodsku skupštinu, koja će početi 4. oktobra ove godine.

Neumorna molitva za Ukrajinu

Setimo se napaćene Ukrajine i pomolimo se za taj narod koji toliko pati, poručio je na kraju papa Franja.

Omaž predsedniku emeritusu Đorđu Napolitanu

Danas, posle molitve anđeoskog pozdrava – kako je saopšteno u Pres-službi Svete Stolice – Sveti Otac je otišao da oda počast predsedniku emeritusu Georgiju Napolitanu, koji je preminuo 22. septembra, kako bi izrazio svoju ličnu naklonost prema njemu i njegovoj porodici svojim prisustvom i molitvom. Papa ga je u telegramu saučešća opisao kao “slugu otadžbine”, podsećajući na njegove velike intelektualne kvalitete i iskrenu strast prema italijanskom političkom životu.

Izvor: Vatican News