U svojoj poruci, Sveti otac je istakao da čovečanstvo trenutno doživljava „punu težinu stradanja naše ljudske porodice, slomljene nasiljem, ratom i tolikim nepravdama“.

Papa Franja uputio je uskršnje čestitke ruskom pravoslavnom patrijarhu Kirilu i pomolio se za ukrajinski narod koji čezne za “novom zorom koja će okončati tamu rata”,

“Dragi brate! Neka Duh Sveti preobrazi naša srca i učini nas istinskim mirotvorcima, posebno ratom razorene Ukrajine, kako bi veliki Vaskršnji prelazak iz smrti u novi život u Hristu postao stvarnost za ukrajinski narod, koji čezne za novom zorom koja će završiti mrak rata. Ovo su reči koje je papa Franja uputio u svojoj čestitki Patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu povodom proslavljanja Vaskrsa po julijanskom kalendaru (24. aprila).

Papina kratka čestitka upućena je i drugim patrijarsima istočnih Crkava, a objavljena je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Ozbiljnost ljudske patnje

U svojoj poruci, Sveti otac je istakao da čovečanstvo trenutno doživljava „punu težinu stradanja naše ljudske porodice, slomljene nasiljem, ratom i tolikim nepravdama“. Uprkos ovim patnjama, napisao je, „mi još uvek sa zahvalnim srcima gledamo na Gospoda koji je uzeo na sebe sve zlo i bol našeg sveta“.

„Hristova smrt je bila početak novog života i oslobođenja od okova greha i prilika za našu vaskršnju radost, otvarajući svima put iz senke tame ka svetlosti Carstva Božijeg. Papa je pozvao istočne patrijarhe da se mole jedni za druge i da „autentično svedoče jevanđelsku poruku Vaskrslog Hrista i Crkve kao vaseljenske tajne spasenja“. Na taj način, istakao je, „svako može ući u carstvo pravde, mira i radosti u Duhu Svetom“.

Prethodni video poziv

Papa Franja je poslednji put direktno razgovarao sa patrijarhom Kirilom 16. marta putem video poziva usredsređenog na rat u Ukrajini i ulogu hrišćana u promovisanju mira. Prema tadašnjem direktoru Službe za štampu Svete stolice Mateu Bruniju, papa Franja pozvao je ruskog pravoslavnog patrijarha da pomogne u „gašenju požara” rata u Ukrajini, jer oni koji plaćaju „najveću cenu” su vojnici i civili. koji ginu pod bombama. „Crkva ne sme da koristi jezik politike, već Isusov jezik“, navodi se.

Sastanak je otkazan

U intervjuu argentinskom listu La Nacion, objavljenom 22. aprila, papa Franja je rekao da bi trebalo da se sastane sa patrijarhom Kirilom u Jerusalimu u junu, ali je dodao da je sastanak morao da bude otkazan. Žao mi je što je Vatikan morao da otkaže drugi sastanak sa patrijarhom Kirilom, koji smo zakazali za jun u Jerusalimu“, rekao je on. „Ali naša diplomatija je tvrdila da bi naš sastanak u ovom trenutku mogao dovesti do velike zabune.

Papa i Patrijarh su se lično sastali u Havani na Kubi 2016. godine.

Bitno.net