U apelu na redovnoj opštoj audijenciji u sredu, 23. februara, papa je izrazio duboku zabrinutost zbog porasta tenzija u Ukrajini i pozvao sve da se pridruže Danu posta za mir na Čistu sredu.

Veoma sam tužan zbog pogoršanja situacije u Ukrajini. Uprkos diplomatskim naporima poslednjih nedelja, situacija je sve alarmantnija. Kao i ja, mnogi ljudi širom sveta osećaju zabrinutost. I ovoga puta mir svih ugrožen je parcijalnim interesima. Apelujem na sve one u čijim rukama je politička odgovornost, da izvrše ozbiljan ispit savesti pred Bogom, jer Bog je Bog mira, a ne rata; On je Otac svih, ne samo nekih, On želi da budemo braća, a ne neprijatelji jedni drugima. Molim sve uključene strana da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi izazvale daljnje patnje stanovništva, destabilizirale suživot među narodima i prekršile međunarodno pravo.

Sada želim da apelujem na sve, vernike i nevernike. Isus nas je poučio da na đavolsku ludost nasilja odgovorimo Božjim oružjem, molitvom i postom. Pozivam sve da 2. marta, na Čistu sredu, bude Dan posta za mir. Posebno pozivam vernike da se ovog dana snažno posvete molitvi i postu. Neka Kraljica mira spasi svet od ratnog ludila!, poručio je Papa u svom apelu.

IKA