Tokom sastanka sa predstavnicima Katoličke Crkve u Mongoliji u subotu, 2. septembra, papa Franja je blagoslovio kip Marije koja je pronađena na deponiji smeća i koja sada stoji u katedrali svetih Petra i Pavla u Ulan Batoru, prenose Vatikanske novosti.

Marija je želela da da znak svog „diskretnog i brižnog prisustva” katoličkoj zajednici u Mongoliji, jer je „pustila da se njena figura nađe na smetlištu”, rekao je papa pred predstavnicima crkve u katedrali. Iz prljavštine smeća proizašla je Marijina čistota, dodao je. Apostolski administrator u Ulan Batoru, kardinal Đorđo Marengo, pozvao je 8. decembra 2022. na Marijinu zaštitu Mongolije ispred tog kipa.

Agencija Fides objavila je poseban video o kipu. Žena iz Darkhana u severnoj Mongoliji tvrdi da je pre više od petnaest godina pronašla kip na deponiji smeća i odnela je kući sa sobom. Nekoliko godina nakon pronalaska kipa, prvi salezijanci su stigli u taj deo Mongolije, gde do tada nije bilo hrišćana.

2013. redovnica salezijanka otkrila je kip u kući žene koja ju je pronašla. Salezijanac o. Leung Kon Čiu kaže o istoriji kipa: „Ako je istina ono što gospođa kaže, ona je pronašla ovaj kip Marije pre nego što smo mi sveštenici i sestre došli u Darkhan. Ova Bogorodica je dakle bila pred nama na ovom mestu i pripremila nam je put. A to što smo ovde znak je milosti Majke Božije“.

Kardinal Marengo je zatražio da se kip postavi u katedralu. Prema njegovim rečima, ona je „simbol naše Katoličke Crkve u Mongoliji“. Iz tog razloga, kardinal Marengo je u Mongoliji proglasio Marijinu godinu koja se završava 8. decembra, na praznik Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Otac Leung Kon Čiu je podsetio i na misionarsku delatnost salezijanaca u Mongoliji, gde su, između ostalog, gradili stručne škole i organizovali kurseve engleskog jezika i rada na računaru. O. Leung je papino apostolsko putovanje opisao kao „znak od Boga“.

Izvor: IKA