Na opštoj audijenciji, papa Franja je ponovio nadu da će oružje konačno biti utišano; u ovo teško vreme čovečanstvo je žedno bratstva

Postoji savez koji je pozvan da izgradi mostove mira kako bi zaustavio ratna razaranja. To je dijalog između starijih i mladih, koji može ponovo pokrenuti budućnost. Papa Franja je to naglasio nakon kateheze, pozdravljajući hodočasnike koji govore francuski.

U ovom teškom vremenu u kome je čovečanstvo žedno mira i bratstva, neophodno je da zajednica starih i mladih bude plodna i da svako u svom životnom stanju bude svedok i posrednik Božijeg blagoslova među nacijama – rekao je Papa.

Neka ućuti oružje

Pored saveza mladih i starih, kraj rata zahteva i od vladara da slušaju i prihvate vapaj za mir. Papa je na to podsetio pozdravivši vernike na portugalskom jeziku.

Dragi portugalski hodočasnici, molimo vas da istrajete u neprestanoj molitvi za mir. Neka oružje utihne, kako bi oni koji imaju moć da zaustave rat čuli vapaj čitavog čovečanstva za mir!

Pre osam godina kanonizacija Ivana Pavla II.

Pozdrav poljskim hodočasnicima obeležen je posebnom godišnjicom i pomenom svetog Ivana Pavla II.

Danas, na osmu godišnjicu kanonizacije svetog Ivana Pavla II., molimo se, po njegovom zagovoru, da budemo verni svedoci Hrista i njegove milosrdne ljubavi u svetu, u porodici i na radnom mestu.

„Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, a posebno delegaciju Ministarstva Obrane Republike Hrvatske, zajedno sa ministrom i ostalim službenicima Oružanih snaga i Vojne akademije, kao i djelatnike Vojnog ordinarijata zajedno sa njihovim biskupom, mons. Đurom Bogdanom. Dragi prijatelji, neka svakodnevni susret i hod sa Vaskrslim Gospodom uzburkaju vaša srca, kako biste sa oduševljenjem svedočili svoju veru i proglašavali moćna dela Božija kao pravi mirotvorci u društvu i svetu. Hvaljen Isus i Marija!“, bio je pozdrav pape Franje hrvatskim hodočasnicima na opštoj audijenciji.

“Oprostite što sedim”

Papa Franja je na kraju opšte audijencije ponovo pomenuo fizičke probleme na nozi koji ga pogađaju u poslednje vreme. Izvinite što vas pozdravljam sedeći, jer to koleno nikako ne zaceljuje i ne mogu dugo da stojim. Oprostite mi zbog toga – rekao je Papa.