Papa Franja, zajedno sa anglikanskim primatom Džastinom Velbijem i moderatorom Škotske prezbiterijanske crkve Džimom Volasom, uputio je uskršnje čestitke liderima Južnog Sudana, pozivajući ih da krenu napred putem praštanja i slobode.

Papa bi trebalo da otputuje u Južni Sudan u julu sa nadbiskupom od Kenterberija Velbijem i moderatorom Škotske crkve – službu koju će u maju održati vlč. Volasa je trebalo da nasledi vlč. Iain Greenshields.

U ovo vaskršnje vreme pišemo vam da sa vama podelimo našu radost dok slavimo vaskrsenje Isusa Hrista, što nam pokazuje da je novi put moguć, navodi se u pismu. To je poruka oproštaja i slobode, dodaju oni, koja nam omogućava da ponizno vidimo Boga jedni u drugima, čak i u našim neprijateljima.

a put vodi u novi život, nastavlja se u poruci, za nas kao pojedince i za one koje vodimo. Njihova molitva je, kažu, da lideri ponovo prihvate taj put, kako bi usred aktuelnih izazova i borbi videli nove puteve. I molimo se da vaš narod doživi nadu Uskrsa kroz vaše vođstvo, navode potpisnici poruke.

U iščekivanju svog Letnjeg Hodočašća mira, zaključuju izražavanjem radosti zbog posete Južnom Sudanu.

Pres služba Svete stolice potvrdila je u martu papin put u tu zemlju, koju će posetiti posle Demokratske Republike Kongo. U Džubi će boraviti od 5. do 7. jula.

Republika Južni Sudan je najmlađa država na svetu – nezavisnost je stekla u julu 2011. godine. Međutim, od tada, zemlja se bori da uspostavi održiv sistem upravljanja i suočava se sa raznim izazovima, uključujući političke sukobe, korupciju i nasilje u zajednici.

Papa Franja je više puta pozivao na primirje između zaraćenih strana, a u aprilu 2019. ugostio je južnosudanske lidere na dvodnevnoj duhovnoj obnovi u Vatikanu.