Svetski susret religija za mir u organizaciji Zajednice Sv. Egidija pod motom „Plač za mir“ završen je u utorak, 25. oktobra, zajedničkom molitvom u rimskom Koloseumu koju je predvodio papa Franja i apelom za mir u Ukrajini i svetu, prenosi Vatikan njuz.

„Gospode, usliši molitve siromašnih, slabih, ranjenih, izbeglica koji vape za mir“, molili su se predstavnici hrišćanskih crkava i zajednica, među njima i nekoliko pravoslavnih episkopa, iako ne iz Ruske pravoslavne crkve.

Predsednik Zajednice Sv. Egidija Marko Impaljaco je istakao da se svet promenio u poslednjih 36 godina, završen je hladni rat – pominjući reči pape Jovana Pavla Drugog. 1989. – „nismo se džabe molili u Asizu”. Razumevanje i prijateljstvo među religijama je sve jače, jače nego među narodima, misleći na rat u Ukrajini.

Učesnici sastanka su se osvrnuli ne samo na masakr u Donbasu, već i na mnoge druge ratove, sukobe i kršenja ljudskih prava u raznim delovima sveta. Mlada Argentinka svedočila je o svojoj borbi protiv trgovine ljudima, Nigerijka koja je provela šest godina kao izbeglica u Libiji ispričala je pakao koji je preživela dok nije spasena i humanitarnim koridorom stigla u Italiju, moleći da što više ljudi tako bude spašen.

Papa je rekao da je mir u središtu religija, njihovih pisama i poruka. Večeras smo u molitvenoj tišini čuli poziv na mir – mir koji se guši u tolikim delovima sveta… Vapaj za mirom nije utišan samo ratnom retorikom već i ravnodušnošću. Guši ga mržnja koja jača u međusobnoj borbi, rekao je Sveti otac.

Upozorio je da svaki rat ostavlja svet gori nego što je bio, to je promašaj politike i čovečanstva, ponovio je reči iz svoje enciklike Fratelli tutti. „Danas se dešava ono čega smo se plašili i nismo verovali da je moguće – da se otvoreno preti nuklearnim oružjem, koje se, nažalost, proizvodi i testira čak i nakon Hirošime i Nagasakija.

Nemojmo se zaraziti izopačenom logikom rata, ne upadajmo u zamku mržnje prema neprijatelju, nemojmo očajavati pred ratovima već sejmo seme poverenja, pozvao je Papa.

Na kraju molitvenog skupa, učesnici su potpisali Apel za mir, u duhu Asiza, u koji su unete i reči studenta pobeglog iz Sirije – Čovečanstvo mora da prekine rat, inače će rat okončati čovečanstvo. Preživela holokaust Edit Bruk je simbolično predala tekst poziva mladima na sceni, a potom i okupljenima u Koloseumu. Sastanak je završen mirovnim pozdravom.

IKA