Foto: The Ulma Family Museum

Papa Franja je u svom podnevnom obraćanju pomenuo mučeništvo jedne poljske porodice koja je proglašena blaženom jer je pružila utočište nekolicini Jevreja koje su proganjali nacisti. Osvrćući se na aktuelne sukobe u svetu, posebno u „napaćenoj Ukrajini“, on je pozvao da se sili oružja suprotstavi sila milosrđa, retorici nasilja istrajnošću u molitvi, poželevši bratsko pomirenje i mir etiopskom narodu, čestitajući im tradicionalnu Novu godinu

Nakon podnevne marijanske molitve, koju je predvodio sa prozora Apostolske palate, misli pape Franje uputile su se u Poljsku, gde su danas, 10. septembra, u jutarnjim časovima, u Markovi, beatifikovani mučenici Jozef i Viktorija Ulma i njihovo sedmoro dece.

Porodica Ulm: zrak svetlosti u tami rata

Papa je pomenuo tu porodicu koju su nacisti ubili 24. marta 1944. jer su pružili utočište nekolicini progonjenih Jevreja.

Mržnji i nasilju koji su obeležili to vreme suprotstavila se jevanđeoska ljubav. Neka nam ta poljska porodica, koja je bila tračak svetlosti u mraku Drugog svetskog rata, svima bude uzor u težnji ka dobru i služenju ljudima u potrebi.

Ujedno, Sveti Otac je podstakao hodočasnike okupljene na Trgu Svetog Petra da aplaudiraju toj blagoslovljenoj porodici.

Suprotstavite se sili oružja sa milosrđem

Po ugledu na tu porodicu, papa se osvrnuo na današnje sukobe i ponovo pomenuo „izmučenu Ukrajinu”, ukazujući na brojne zastave te zemlje na Trgu Svetog Petra, koja – kako je rekao – mnogo, mnogo pati!

Osetimo se pozvanim da se suprotstavimo sili oružja snagom milosrđa, retorici nasilja istrajnošću molitve. Uradimo to pre svega za mnoge zemlje koje pate zbog rata; posebno pojačajmo molitve za napaćenu Ukrajinu!

Pomirenje i mir, čestitke za etiopsku Novu godinu

Rimski biskup je pomenuo i „dragi narod Etiopije“ koji svoju tradicionalnu Novu godinu proslavlja 12. septembra:

Upućujem najlepše želje celom stanovništvu u nadi da će biti blagoslovljena darovima bratskog pomirenja i mira.

Izvor: Vatican News